TRANSPORTFUSKET I FOKUS
Här slutade resan för chauffören med falskt körkort. Frågan är så klart hur många intet ont anande medtrafikanter som mött honom innan han blev stoppad?Fotograf: Statens vegvesen

Historien upprepar sig:

Litauisk förare ertappad med falskt körkort

De norska fordonsinspektörerna fortsätter att "leverera". Nyligen avslöjade de ännu en lastbilsförare med falskt körkort vid en kontroll i Jessheim. Även om kompetensen för att avslöja falska körkort blir allt bättre hos de norska myndigheterna, blir uppenbart de kriminella allt dumdristigare. Den här gången handlade det nämligen om en "billig kopia".

Häromdagen avslöjade Statens vegvesen i Jessheim ytterligare en förare med falskt körkort. Den här gången var det dock inga större problem att konstatera att det handlade om en förfalskning.
– Han kom in på kontrollplatsen tom, på väg söderöver på E6. Ekipaget är registrerat i Litauen, där också föraren kommer ifrån, berättar Bjørn Uno Rogneby, kontrollchef på Jessheims trafikstation för norska Tungt.no.
– Eller rättare sagt, vi vet ju inte om han kommer från Litauen. Han hade ju falskt körkort, tillägger Rogneby snabbt.

När chauffören blev uppmanad att visa sitt körkort, tog han fram det falska. Efter en stund erkände föraren att han blivit av med sitt riktiga körkort i Litauen.
Chauffören var i övrigt inte särskilt snacksalig.

Rogneby förklarar att det handlar om en tafflig kopia av det senaste utförandet av körkort från Litauen och att det är första gången som vegvesendet har avslöjat en förfalskning av just den typen.
– Den här förfalskningen hade inga säkerhetsdetaljer som ska finnas på den här körkortstypen, avslutar Bjørn Uno Rogneby under tiden han väntar på att polisen ska komma till platsen och ta över ärendet.

Vad som kommer att hända med chauffören är i skrivande stund osäkert. Erfarenhetsmässigt kan vi förvänta oss att förarens arbetsgivare får kännbara böter och att föraren själv troligtvis blir utvisad från Norge.

Om artikeln

Publicerad: 2015-05-06 09:07
Kategori: Nyheter
Taggar: Falskt körkort Litauen Norge