JO säger nej till Ammis anmälan

?Känns oerhört märkligt?

Sundsvalls tingsrätts friande dom av den makedonska föraren med falska handlingar, JO-anmäldes. Anmälan föranleder ingen åtgärd eller uttalande från JO och är därmed avslutat för deras del.

Kort efter att Sundsvalls tingsrätt friat en makedonsk förare som hade falska handlingar, JO-anmälde Ann-Marie ”Ammi” Eriksson i Sundsvall. Hon var en av sex personer som gjorde anmälan och idag är hon oerhört besviken över svaret.

Vad tycker du om att beslutet inte går att överklaga?
– Känns oerhört märkligt eftersom de inte ens behöver motivera sitt beslut, säger hon.

När JO skickar brevet med beslutet, bifogar de även en kopia på en sida som beskriver olika anledningar till varför ett ärende kan lämnas utan åtgärd, men vilken av anledningarna, får man själv gissa sig till.
Proffs ringer till JO för att få en förklaring.

Ida Olsson är föredragare och har för Justitieombudsmannen Lars Lindström, föredragit samtliga anmälningar om detta ärende för honom. När vi frågar om hur de resonerat kring beslutet, hänvisar hon till den bifogade informationen.
Men, det är ju bara en rad med olika punkter. Ska man själv gissa vilken eller vilka det är?
– Det är den informationen vi ger, säger Olsson.

Att denna anmälan lämnas utan åtgärd, kanske kan skicka signaler till andra tingsrätter som ska hantera liknande fall, att det går att ”komma undan” även om förarbete och annat, inte riktigt håller måttet.
– Vi kan ju inte upphäva domen ändå, säger Olsson och förklarar att även om ett ärende kan ha varit felaktigt skött, tar man inte upp ärenden som är över två år gamla.

Men, ärendet är inte så gammalt och det handlar ju inte om domen specifikt utan en mängd andra saker som rör förarbetet, att utredaren inte kontrollerade en rad viktiga saker och att ingen adress till den åtalade skrevs ner varför överklagande till Hovrätten nu blir komplicerad?
– De sakerna i anmälan har vi tagit hänsyn till, men beslutet blev ändå detta, säger Olsson.

Hon hjälper också till med att ombesörja vår önskan om kontakt med Lars Lindström, men genom henne låter han oss få veta att han anser det inte finns mer att säga.

Finns det något hopp här, Ammi?
– Just nu känner jag lite uppgivenhet, men det finns ju en liten möjlighet att en av punkterna på informationen kan gälla – den om att ärendet redan är under utredning, säger hon. Men, varför kan de i så fall inte ge ens det enkla svaret?

Eftersom ingen information ges, vet ingen hur det egentligen ligger till och det skapar en obekväm känsla av att bli förd bakom ljuset.
– Kanske dags att ta kontakt med Justitiekanslern nu, avslutar Ammi.

Om artikeln

Publicerad: 2015-01-14 13:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Falska körkort JO-anmälan Makedonien Sundsvalls tingsrätt