TRANSPORTFUSKET I FOKUS

DSV utreder "makedonaffären"

ICA: Detta är oacceptabelt!

Den 18 september stoppades utanför Kvicksund i Västmanland, ett av DSV:s ekipage med last till ICA i Västerås. Bulgarisk dragbil och makedonsk förare som visade sig ha mer än en brist. Föraren sitter nu häktad för att han saknade arbetstillstånd, vistats för länge i Sverige samt ha uppvisat ett köpt körkort. DSV utreder nu det inträffade och låter samtidigt meddela att deras kunder inte har någonting med saken att göra. Men det håller inte ICA med om.

För att godset inte skulle bli förstört, körde polisen ekipaget till ICA:s centrallager i Västerås, backade till trailern och ställde sedan dragbilen inne på området.
Nu väntar Tingsrätten för föraren – och även åkeriet ska gå samma väg.

Det är inte första gången tidningen Proffs skriver om DSV och makedonier i samma text och nu var det alltså dags igen. Varför återkommer problemet hos DSV? Vi hade många frågor, som till exempel om organisationen blivit så stor att de inte längre kan ha koll på hur transporterna utförs, men svaren uteblir i princip helt.

Magnus Malmqvist, vd på DSV Road AB, förklarar dock att de har fortlöpande kontroller som han menar är goda och att de ständigt ses över i det kontinuerliga förbättringsarbetet som till exempel rör deras underleverantörer. Han hänvisar även till att alla personer har ett personligt individansvar.
– Jag kommer inte att kommentera det specifika ärendet då det är en pågående process och utredning, svarar han. Våra kunder har heller ingenting med detta att göra, avslutar han.

Och vad tycker ICA, som för inte så länge sedan figurerat negativt i samband med sina avtal med Frode Laursen? Tycker de att de har något att göra med detta?
Lennart Forsberg är avtalschef på ICA Sverige AB och tycker att frågor om detta i första hand bör ställas till DSV eftersom det är deras personal.
– Men, från ICA:s sida ser vi ytterst allvarligt på den här typen av brister. Det får inte förekomma och vi tog därför omedelbart kontakt med DSV för att få en förklaring och ordentlig uppföljning, säger Forsberg mycket bestämt.
– Vi är mycket tydliga i våra avtal gentemot transportörerna om att detta är oacceptabelt.

Forsberg säger dock att deras uppfattning är att den här typen av brister är ovanliga, men hur som helst är ett fall, ett fall för mycket.
– Det får bara inte förekomma.

ICA Gruppens pressekreterare Sara Hjelm avslutar.
– Vi kommer att vilja ta del av både polisutredningen och DSV:s egen utredning.
Vi drar därmed slutsatsen att ICA uppenbarligen anser att de visst har med saken att göra.

 

Läs även:

Makedonsk förare med falskt körkort häktad

 

Om artikeln

Publicerad: 2014-10-03 15:30
Kategori: Nyheter
Taggar: