CIVILKURAGE I TRAFIKEN
Arne Kristensons insats hyllas av polisen.Fotograf: Tommy Holl / Arkivbild

Arne såg till att den rattfulle chauffören åkte fast

Arne Kristenson och hans medtrafikanter utsätts för livsfara när han blir omkörd av två bulgariska trailerekipage varav den ene var berusad. Men Arnes agerande kan ha räddat liv. Och han får beröm av polisen för sin insats.

Arne Kristenson är anställd chaufför på ett Gråbobaserat åkeri och han är på väg söderut på E20. I närheten av Vara, påbörjar en bakomvarande lastbil en omkörning, trots att det var skymd sikt och möte.
– Jag trodde att han skulle avbryta omkörningen när mötena kom, säger Arne, men trots att de blinkade, fortsatte föraren omkörningen.

Arne fick gå ut på vägrenen och släppa förbi killen. Och visst svallade känslorna.
– Det blev både tutande och blinkande och jo, även ett finger eller två, i rutan, säger han och tillägger att det lätt blir så i stressade situationer som denna.

Arne började känna på sig att allt inte stod rätt till, även om färden inte såg vinglig ut.
– Uppenbarligen fattas ju något om man kör om på det viset, säger han.

Kristenson gick ut på vägbanan igen, men överraskas då av att den första bilens kollega som ligger bakom, påbörjar omkörning.
– Sikten var ju lika med noll för honom också, utbrister Arne som nu även tvingas bromsa in rejält då han som kör om, går in alldeles för tidigt för att undvika kollision med mötande.

Nu är Arne Kristenson övertygad om att det måste finnas alkohol med i bilden. Han är också förbannad och den första tanken han får när de två framförvarande av någon anledning saktar in, är att han vill köra om och sedan få stopp på dem, men han ändrar sig.
– Nej, jag kom på att de är ju två och jag ensam. Vad skulle jag gjort om de stannat och sedan kanske angripit mig?

Istället ringer han Alingsåspolisen på 114 14, som turligt nog har en bil i närheten. Medan den är på väg, har han telefonkontakt med polisen hela tiden. Så småningom kommer polisbilen in med blåljus bakom ekipagen som båda stannar i vägrenen.
Stannade du också?
– Nej, jag fortsatte förbi, svarar han. Vet inte om det är så klokt att avslöja sig, särskilt om man som jag, kör en bil med lite speciellt utseende, säger Arne och menar att han oroade sig för att drabbas av eventuella repressalier från dem han satt dit.

Polisen ringer emellertid tillbaka till Arne för att berätta att den ena chauffören blåst positivt och de vill även tacka för att han anmälde.
– Ja, även vakthavande polis i Alingsås ringde och tackade och sade att de vill se mer av civilkurage bland oss ute på vägarna, säger en nöjd Kristenson.

Händelsen uppmärksammas av Alingsåstidningen som berättar att den bulgariske föraren haft 0,8 promille. Fordonen hamnade på ett industriområde i Alingsås och den bil som körts på fyllan stod inlåst. Polisen krävde att böterna skulle betalas innan den fick släppas ut. Detta tog cirka ett dygn.

Fotnot

Vid pågående brott ska du alltid ringa 112. Misstänker du till exempel att någon som kör ett fordon är påverkad av alkohol eller droger, ska du aldrig tveka att kontakta polisen!

Har du visat civilkurage i trafiken, eller känner du någon som har gjort det? Maila redaktionen och berätta (red@vagpress.se)!

Om artikeln

Publicerad: 2014-10-24 14:21
Kategori: Nyheter
Taggar: Civilkurage Rattfylla Rättsfall