Rysk förare dömd för bilsmuggling

En 34-årig rysk chaufför har dömts till fängelse i åtta månader sedan han i sin lastbil försökt smuggla ut två stulna Range Rovers via hamnen i Kapellskär.

Range Rover-bilarna, av 2012 års modell och tillsammans värda drygt två miljoner kronor, stals någon gång 5-6 mars i år från två olika adresser i Stockholm.
Den 7 mars stoppades chauffören i Kapellskärs hamn, dit han transporterat bilarna gömda bakom en större mängd isoleringsmaterial i en lettiskregistrerad lastbil.

I förhör förklarade han att han var yrkeschaufför och hemmahörande i Kaliningrad. Han var sedan en tid anställd av ett transportföretag i Lettland, men han visste varken vad företaget eller hans chef hette.

Den 24 februari hade han kommit med färja till Sverige med lastbilen lastad med makaroner. Sedan han lastat av hade han stått på en parkering ungefär 87 km från Stockholm i två veckor i väntan på en ny transport.

En natt när han sov i bilen hade den lastats med isoleringsmaterial. Först efteråt hade han via sms fått veta att bilen lastats.

En tid senare hade han, också via sms, fått besked om att han skulle köra bilen till ett IKEA-varuhus ungefär 50 km utanför Stockholm. När han stod där parkerad kom en personbil med två personer i. Det var mörkt när de kom och de visade inga tecken till att vilja prata med honom. De tog hand om lastbilen, medan han fick vänta i personbilen.

När de båda personerna återkom med lastbilen fick han en del papper att fylla i och skriva under. Bland annat en fraktsedel. Lastutrymmet var då plomberat och han tyckte det var lite skumt, men kontrollerade inte vad som fanns i lasten.

Enligt de direktiv han fått skulle han köra isoleringsmaterialet till en adress i Finland och därefter fortsätta till Estland och Litauen. Han nekade till brott.

Norrtälje tingsrätt tror emellertid inte på ett ord av vad han sagt.
”Tillvägagångssättet vad gäller att få ut de stulna bilarna ur landet visar på en noga planerad och utstuderad kriminalitet”. Inget har lämnats åt slumpen, och chauffören bör ha varit införstådd med hanteringen av de stulna bilarna framhåller tingsrätten.

Han har endast lämnat okontrollerbara, egenartade och mindre sannolika uppgifter. Det han anfört till sitt försvar saknar trovärdighet och ska lämnas utan avseende.

Han har känt till att de båda Range Rover-bilarna han befattat sig med var stulna slår tingsrätten fast, och dömer honom för grovt häleri.

Brottet har ett förhållandevis högt straffvärde. ”Det är dessutom elakartat då det utgör en betydelsefull länk i grov organiserad kriminalitet” påpekar tingsrätten och bestämmer påföljden till fängelse i åtta månader.

För att undvika att chauffören försvinner sin väg har han fått stanna kvar i häkte i väntan på att straffet verkställs.

Om artikeln

Publicerad: 2014-06-04 11:28
Kategori: Nyheter
Taggar: Range Rover Rättsfall Ryssland Smuggling