Fotograf: Volvo Lastvagnar AB

Premiär för nya Volvo FE med lågentréhytt

Nu kommer Volvo Lastvagnar med en lågentrévariant av nya Volvo FE för Euro 6. Volvo FE LEC (Low Entry Cab) är speciellt utvecklad för soptransporter och citydistribution. Hytten har ett extra lågt insteg, genomgående plant golv, god runtomsikt och plats för upp till fyra personer.

Nya Volvo FE LEC är baserad på den senaste generationen av Volvo Lastvagnars medeltunga lastbil Volvo FE. Chassi, drivlina, design, instrument och reglage är i stort sett identiska.

Volvo kan nu, som enda tillverkare, erbjuda en sopbil med automatiserad manuell växellåda, som ett alternativ till helautomatisk växellåda.

Det som skiljer ut Volvo FE LEC är framför allt egenskaperna hos den låga genomgångshytten. Instegshöjden är bara 530 mm. Med nigningsfunktionen aktiverad sänks den ytterligare 90 mm.

Nigningsfunktionen startar så snart parkeringsbromsen aktiveras, för att man snabbt och bekvämt ska kunna ta sig ur hytten. Den kan även slås på och av med en knapp på instrumentpanelen.

Dörren kan öppnas i 90 graders vinkel och golvet är plant genom hela hytten, som kan utrustas med upp till tre passagerarstolar. Förarstolen har en framskjuten position för att föraren ska få en så bra sikt som möjligt både framför och vid sidan om lastbilen.

Hytten är också utrustad med rejäla backspeglar och närsiktsspeglar. Extra sidorutor bakom hyttens B-stolpar finns som tillval.

Bredvid förarstolen finns ett uttag för tryckluftspistol som kan användas för att blåsa bort smuts och damm. Som tillval finns även ett 24 V-uttag bakom förarstolen, för till exempel kylskåp. Det finns också möjlighet att ansluta backkamera eller bildskärm för vågsystem för vägning av sopor, via adapter i instrumentpanelen.

LEC är typgodkänd (helbilsgodkänd) i hela Europa, och uppfyller såväl EU:s som Sveriges och Volvo Lastvagnars egna hårda krav på  krocksäkerhet. Lastbilen premiärvisas på IFAT i München, Tyskland nu i dagarna (den 5 – 9 maj). IFAT är en av världens största mässor med fokus på miljö och avfallshantering.

Volvo FE LEC Fakta

Hytt: Genomgångshytt med plats för upp till fyra personer. Instegshöjd 530 mm, 440 mm med nigningsfunktion aktiverad (däck 315/70R22.5). Dörrar med 90 graders öppningsvinkel.
Axelkonfigurationer: 4×2 eller 6×2 med styrbar löpaxel.
Motor: Volvo D8K Euro 6 med 250, 280 alternativt 320 hk.
Växellådor: Volvo I-Shift alternativt Allison helautomatisk växellåda.

 

Om artikeln

Publicerad: 2014-05-06 08:56
Kategori: Nyheter
Taggar: Euro 6 FE LEC Lågentré sopbil