Fotograf: Volvo Lastvagnar AB

Chockbesked i morse:

Volvo effektiviserar – 4 400 tjänster ska bort

4 400 tjänster ska bort från Volvokoncernen. Det meddelar AB Volvo idag. Hur många tjänster som försvinner i Sverige, kan bolaget inte svara på för tillfället.
Neddragningarna kommer sannolikt främst att drabba konsulter som företaget hyr in och genom så kallade "frivillighetslösningar". Frågan är om det kommer att räcka?
Klockan 9 nu på torsdagsmorgonen höll AB Volvo en presskonferens i Tändstickspalatset i Stockholm.

Det besked som Volvo levererar idag är inget som man kommit på under natten. Redan i höstas lät man meddela att man hade för avsikt att genomföra ett effektiviseringsprogram. Och det är alltså det programmets resultat som nu presenteras.

Enligt Karin Wik, chef för Volvos medierelationer, kommer Volvo att spara fyra miljarder på sitt effektiviseringsarbete. Detta enligt en intervju i Aftonbladet.

AB Volvo redovisar en ökad orderingång, tolv procent, under andra kvartalet i fjol, jämfört med samma period 2012. Rörelseresultatet låg på 3,1 miljarder kronor för fjärde kvartalet 2013.
– Vi hade ett starkt slut på 2013. Det finns tecken på förbättringar, framför allt inom lastbilar, konstaterar Olof Persson, vd i AB Volvo.

– I Asien, främst i Japan, är efterfrågan på Volvos produkter stor och vi ökar våra marknadsandelar inom de tunga fordonssegmenten, säger Olof Persson.
– Kina har gått ned en aning, tillägger han.

Enligt Persson är Sydamerika ”en fin historia”,
– Där har marknadsandelarna ökat från 18 till 20 procent.

Inom anläggningsmaskiner har försäljningen gått ned. Nedgångar inom gruvindustrin och prispress på marknaden är anledningen till det, menar Persson.
– Däremot visar orderintagen att det värsta ligger bakom oss, när det gäller anläggningsmaskiner, förklarar Persson, som snabbt tillägger att Volvo Lastvagnar på det hela taget rör sig i rätt riktning.

Under presskonferensen avslöjas inte när och hur många som kan tvingas lämna Volvokoncernen i Sverige.

Reaktionerna på Stockholmsbörsen är inledningsvis positiva. Drygt en halvtimme efter att börsen öppnade, hade Volvos A-aktie ökat med 5,98 procent och B-aktien 5,4 procent.

Om artikeln

Publicerad: 2014-02-06 09:46
Kategori: Nyheter
Taggar: AB Volvo Företagsnyheter Personalnedskärningar