Lastbilschaufför dömd för brott mot mobilförbudslagen

Nyköpings tingsrätt har dömt en 37-årig lastbilschaufför för brott mot den nya mobilförbudslagen. Domen är den första i sitt slag, och påföljden blev böter på 1 500 kronor .

Enligt den så kallade mobilförbudslagen får vid färd med motordrivet fordon mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning användas endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet.

De nya reglerna trädde i kraft 1 december förra året. Den 37-årige chauffören åkte dit redan dagen efter, måndagen 2 december, under en färd mellan Jönåker och Nyköping.

Chauffören hade sin mobil i fickan. När det ringde och han försökte få tag i telefonen blev det lite si och så med uppmärksamheten ”på förandet av fordonet”.

Lastbilen började vingla fram och tillbaka på vägen, vilket fick besättningen i en bakomliggande polisbil att reagera. De körde upp jämsides med lastbilen och såg då att chauffören använde sin mobil.
Polispatrullen stoppade lastbilen, och föraren erkände utan omsvep.

Normalt skulle chauffören ha fått en bot direkt av poliserna på plats eller ett strafföreläggande med penningböter, och saken varit ur världen, men eftersom mobilförbudet är nytt och det inte finns någon praxis så tog åklagaren målet till domstol.

Nyköpings tingsrätt har nu dömt 37-åringen för förseelse mot trafikförordningen med penningböter på 1 500 kronor som påföljd. Domen var den första sedan de nya reglerna började gälla, men lär tämligen omgående följas av flera.

Enligt vad Södermanlands Nyheter uppger finns det ytterligare 15 åtal angående brott mot mobilförbudslagen som väntar på att bli prövade i någon av landets tingsrätter.

Om artikeln

Publicerad: 2014-01-23 11:07
Kategori: Nyheter
Taggar: Mobilförbudslagen Rättsfall Yrkeschaufför