Christer Ramdén, ansvarar för testerna i Scanias nya klimatvindtunnel.Fotograf: Dan Boman/Scania

I Södertälje bestämmer Scania vädret – inomhus

I måndags invigde näringsminister Annie Lööf och Scanias vd Martin Lundstedt Europas mest avancerade klimatvindtunnel för lastbilar och bussar, en investering på 400 miljoner kronor, vid Scania Tekniskt Centrum i Södertälje.

Med den nya klimatvindtunneln kan Scania testa lastbilar och bussar i de mest krävande väderförhållandena på hemmaplan och därigenom både snabba upp utvecklingen och förbättra fordonens prestanda.

Scania blir därmed mindre beroende av fältprovning och kan minska ledtiden från utveckling till produktlansering.
– Denna unika anläggning kommer att hjälpa oss förbättra bränsleekonomi och ytterligare minska avgasemissioner, säger Scanias forsknings- och utvecklingschef Harald Ludanek. Genom att minska den negativa påverkan från snö, regn och smuts får förarna en bättre hyttmiljö och ökad säkerhet.

I anläggningen kan temperaturer mellan -35 och +50 grader simuleras, liksom luftfuktighet mellan 5 och 95 procent. Luftkanalerna är utrustade med ett antal snökanoner som skapar olika snöförhållanden. Snön kan även växlas till regn med önskad styrka och även regndropparnas storlek kan ändras. Genom att tillsätta en UV-kemikalie och därefter belysa provfordonet med UV-ljus, kan man fastställa exakt var regn och smuts har träffat fordonet och hur det rinner av.

Provfordonet ställs på rullar – en för varje hjulpar. Det ger teknikerna möjlighet att simulera fart upp till 100 km/tim, vilket är optimalt för att testa lastbilar och bussar.

En rad olika tester kan utföras vid anläggningen, som till exempel hur olika komponenter påverkas av värme och kyla, hur regnet flödar från fordonen, sikten i kraftigt regn- och snöfall, isbildning på framrutor, vindbrus samt hur smuts samlas på hyttsidor, backspeglar och dörrhandtag.

Bygget av den 25 meter höga klimatvindtunneln påbörjades 2011 och avslutades i början av 2013, då verifiering av den komplicerade tekniken tog vid. En byggnad av denna omfattning behövs för att rymma lastbilar och bussar samt det stora luftmunstycket med en yta på hela 13 kvadratmeter. Från luftmunstycket pressas luften över fordonen och leds sedan upp till en fläkt på den övre våningen i anläggningen.

Med klimatvindtunneln kan Scania utföra provningar i nära nog arktiska förhållanden mitt i sommaren och, omvänt, skapa brännande hetta mitt i vintern. Men framför allt ger anläggningen nya möjligheter att genomföra tillförlitlig repeterbar provning. Utifrån faktiska vägavsnitt i Europa och på andra håll i världen – som i detalj har utmätts och kartlagts – kan prov i klimatvindtunneln genomföras för precis dessa vägavsnitt.

Om artikeln

Publicerad: 2013-11-12 11:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Forskning Klimatvindtunnel Scania