Den här kopplingen hade tjuvarna monterat på ett av anläggningens rör. "En sådan koppling kostar säkert ett par tusen", menar Håkan Johansson.Fotograf: Privat

Blev bestulen på nio kubik diesel

- "Polisen totalt ointresserad"

En tankanläggning i nordvästra Skåne blev natten mot fredagen den 19 april utsatt för en dieselstöld. Förvisso ? och dessvärre ? inget ovanligt i dagens Sverige. Men både mängden diesel som stals och tillvägagångssättet kan få även den mest luttrade att höja på ögonbrynen.

Natten mot den 19 april försvann cirka nio kubikmeter diesel från en tank i Mölletofta. En anläggning som ägs av Hansa Energi & Logistik AB. Företaget har åkeriverksamhet men administrerar även tankanläggningar för GDL i Helsingborg, bland annat den i Mölletofta.

Dagen före stölden, på torsdagen, upptäckte en av Hansa Energis tekniker att någon gjort åverkan på tankens rörsystem. Han gjorde då en polisanmälan – men polisen ansåg inte att det var lönt att åka ut och säkra eventuella spår. Några timmar senare var stölden ett faktum.

– Polisen var totalt ointresserad. Det är sorgligt att polisen säger att de är mycket intresserade av att få in anmälningar om dieselstölder, men att de ändå inte är intresserade, säger Håkan Johansson, delägare i Hansa Energi & Logistik AB.
– Det här kommer bara att bli värre och värre om man inte gör något. Man undrar var det ska sluta, säger Håkan Johansson uppgivet.

Vem kan tänkas ligga bakom stölden? Någon utländsk liga, är en tänkbar teori.
– Det kan även vara något mindre seriöst företag som handlar med oljeprodukter, menar Håkan, men understryker att varken han själv eller någon annan vet hur det förhåller sig eller vem som de facto utfört stölden.

Men en sak är säker, det handlar inte om någon ”tillfällighetstjuv”.
– De har monterat en avtappningskran på ett av rören på anläggningen, förklarar Håkan.

Tjuven – eller tjuvarna – har monterat på en t-koppling med kulventil och slanganslutning på ett av rören. Därefter har det gått ganska snabbt och smärtfritt att sno åt sig all diesel som fanns i tanken.

Det är inte första gången som företaget råkar ut för dieseltjuvar. Vid förra tillfället stals omkring 15 kubikmeter och för några år sedan handlade det om 17 – 18 kubik. Inga ”smågrabbar med reservdunkar” som hälsat på, med andra ord.
– Eftersom dieselpriset går upp och ned så är det sällan man fyller tanken helt. Den i Mölletofta rymmer 40 kubik, förklarar Håkan.

Polisen bemödade sig inte att åka ut till dieselanläggningen i Mölletofta. Inte ens efter stölden. Håkan hoppas därför att någon som läser detta kanske har sett något misstänkt fordon i rörelse i trakterna runt Mölletofta, som ligger utmed E4 strax norr om Östra Ljungby i Skåne. I så fall går det bra att höra av sig till Proffsredaktionen (0430-422 50), direkt till Hansa Energi & Logistik AB eller till polisen.

Om artikeln

Publicerad: 2013-04-23 09:42
Kategori: Nyheter
Taggar: Dieselstöld Hansa Energi & Logistik AB Mölletofta