Fotograf: Scania

Scania och Siemens utvecklar ”landsvägslok”

Scania och Siemens har inlett ett samarbete som innebär att man drar nytta av varandras kunskaper i syfte att ta fram en lastbil som kan drivas med el via strömavtagare av samma typ som på järnvägen.

Scania har länge jobbat med att utveckla lösningar för elektrifiering av drivlinan i bussar och lastbilar. Siemens har å sin sida arbetat med teknik, där fordon med en elektrifierad drivlina får kraft från en ledning i luften via en så kallad pantograf, strömavtagare, på taket.

Nu har de båda företagen inlett ett samarbete, där man drar nytta av varandras kunskaper, i syfte att vidareutveckla tekniken och ta fram ellastbilar för kommersiellt bruk. Ett samarbete som kan betyda att Sverige blir först ut med eldrivna lastfordon och elvägar för kommersiellt bruk.

Om artikeln

Publicerad: 2013-03-11 13:20
Kategori: Nyheter
Taggar: Elektrisk lastbil Elvägar Scania Siemens