Skattebrott, bokföringsbrott och överträdelse av näringsförbud

Ny ekohärva under uppsegling i åkeribranschen

En 41-årig man som i många år varit verksam inom åkeribranschen häktades i fredags av Norrköpings tingsrätt misstänkt för skattebrott, bokföringsbrott och för att ha överträtt beslut om näringsförbud.

Mannen har flera konkurser bakom sig, och dömdes 2008 till ett års fängelse för oredlighet mot borgenär, bokföringsbrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll. Det vill säga bolagsplundring, obefintlig bokföring samt obetalda skatter och avgifter.

Brottsligheten var den gången kopplad till Lillis Åkeri AB, Rapid Spedition i Norrköping AB, Income Quota i Norrköping AB, AB Alltjänst Transport i Norrköping, Road Service i Vätterbygden AB och det norska företaget Transco. Flera av bolagen försattes i konkurs 2003-2005, med en sammanlagd brist i konkursbona på drygt 5,5 miljoner kronor.

Förutom fängelsestraffet fick den 41-årige mannen också fem års näringsförbud, men enligt åklagaren har det inte hindrat honom från att fortsätta som åkare, nu genom Ge-Ge:s Åkeri AB. Formellt är det hans sambo som stått och står som företrädare för verksamheten men åklagaren hävdar att det är 41-åringen som i praktiken drivit åkeriet.

Ge-Ge:s Åkeri startades redan 1983, och 41-åringens sambo övertog företaget från grundaren 2009, då denne pensionerade sig.
Han säger sig inte haft en aning om vare sig fängelsestraff eller tidigare konkurser. Han uppfattade 41-åringen som en duktig åkare, det var därför han sålde företaget till hans sambo.

Åklagaren hävdar nu att 41-åringen, förutom att ha överträtt näringsförbudet, gjort sig skyldig till grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Norrköpings tingsrätt nöjde sig med att konstatera misstanke om brott av normalgraden och häktade honom som på sannolika skäl misstänkt för skattebrott, bokföringsbrott och överträdelse av näringsförbud.
41-åringen nekar till brott.
Åtal ska vara väckt senast 9 mars.

Om artikeln

Publicerad: 2012-03-05 15:15
Kategori: Nyheter
Taggar: ekobrott Ge-Ge Åkeri AB Skattebrott