Andreas Söderström, Sweden, vinnare av Young European Truck Driver 2010.Fotograf: Scania Andreas Söderström, Sweden, vinnare av Young European Truck Driver 2010.Fotograf: Scania

Nu jagar Scania de bästa förarna – igen!

Den här veckan startar Scania Driver Competitions 2012. Fler än 55 000 förare från 47 länder beräknas tävla om att bli utsedd till den bästa lastbilsföraren. Tack vare en helt ny registreringsprocess online, är anmälningen bara ett klick bort.

Scania genomförde de första förartävlingarna i Europa 2003. Numera arrangeras de över hela världen och har utvecklats till utmanande tävlingar som betonar behovet av välutbildade och skickliga förare samt förarutbildningar för att öka medvetenheten om trafiksäkerhet och minskad miljöpåverkan.

– Föraren är den enskilt viktigaste faktorn när det gäller ekonomi, miljö och säkerhet. Skickliga och engagerade förare bidrar till energieffektiva transporter, minskade utsläpp och ökad trafiksäkerhet. Dessa förare är verkliga tillgångar och visar att miljömässiga hänsyn och positiva ekonomiska resultat går hand i hand, säger Scanias vd och koncernchef Leif Östling.

– Med Scania Driver Competitions sätter vi förarna i centrum, hyllar deras kunskaper och visar deras värdefulla bidrag till samhällsnyttan. Vi vill på det sättet bidra till att höja yrkesförarnas status och locka fler unga till yrket, säger Leif Östling.

Scania har valt ett nytt sätt för att attrahera förare till tävlingarna. Företaget har lagt ut inbjudningar till tävlingen i anslutning till världens mest utmanande vägar, exempelvis den riskfyllda vägen till Balsas i Peru. Förare som ofta arbetar på den typen av vägar måste uppvisa en enorm skicklighet och medvetenhet om trafiksäkerhet och är precis den typ av tävlande Scania vill locka.

– Scanias förartävlingar är en bra plattform för att diskutera åtgärder som kan bidra till att minska antalet olyckor på våra vägar såväl som vad som kan göras för att öka transportbranschens lönsamhet och hållbarhet, säger Scanias kommunikationsdirektör Erik Ljungberg.

Den nya registreringsprocessen består av ett teoretiskt prov där kunskap om säkerhet, utrustning och transportindustrin är särskilt viktig. Bara de som når toppresultat får en inbjudan att delta i de praktiska tävlingsmomenten som bland annat består av bränsleeffektiv körning, manövrering och lastsäkring.

Yrkesverksamma förare som har kunskaper och viljan att anta utmaningen kan registrera sig för att vara med och tävla via http://www.scania.com/drivercompetitions, där det finns länkar vidare till respektive lands hemsida för tävlingen.

Inom de närmaste månaderna inleds förartävlingar över hela världen i länder som Australien, Brasilien, Hong Kong, Argentina, Korea, Mexiko, Singapore, Kina, Chile, Malaysia, Peru och Sydafrika liksom i Europa.

För de förare som deltar i tävlingen väntar en oförglömlig upplevelse. Den är inte bara ett värdefullt tillfälle att förbättra sin förarskicklighet och öka medvetenheten om trafiksäkerhet och energieffektivitet. Deltagandet ger också möjlighet att träffa kollegor och bli en del av en global förargemenskap. För de förare som lyckas kombinera körskicklighet, tävlingsnerver, yrkesstolthet och en positiv attityd finns dessutom chansen att bli en mästare.

Om artikeln

Publicerad: 2011-12-07 18:10
Kategori: Nyheter
Taggar: Scania Young European Truck Driver