Långsamma lastbilar i protest mot social dumpning

Runt om i Sverige, Danmark, Norge och Holland manifesterade lastbilschaufförer mot olagligt cabotage och mot den sociala dumpningen inom sin bransch. Detta genom att köra i max 60 km/tim mellan klockan 11:00 och 12:00 på måndagen. I Holland rapporteras lastbilar dessutom ha kört i bredd för att få extra uppmärksamhet.

Här i Sverige var det chaufförsföreningen Truckers International Association, TIA, som stod bakom uppropet.
– Vi vill inte hamna i konflikt med andra trafikanter, därför har jag avrått våra medlemmar för att medvetet jäklas. Vår uppmaning har varit att hålla oss till höger, inte nödvändigtvis på vägrenen men absolut inte mitt på vägen, förklarar TIA:s ordförande Nisse Petersson.

Hur många förare som anslöt sig är svårt att uppskatta. Nisse Petersson menar att de helst ser konstruktiva dialoger med bland annat infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.
– Vi kommer att försöka få fler möten med ministern, förklarar Petersson.

Inför manifestationen i Danmark uppmanade det danska chaufförsnätverket ”Transport & Miljö” sina medlemmar att ställa upp och köra långsamt med ett annat argument än social dumpning. För deras del handlade det istället om att protestera mot bristen på chaufförsutbildningar i de östeuropeiska EU-länderna. Aktionen gick dock av stapeln samtidigt i alla inblandade länder.

Om artikeln

Publicerad: 2011-12-13 13:42
Kategori: Nyheter
Taggar: Protestaktion TIA