Statoil öppnar station för fordonsgas till tung trafik

Nu etablerar Statoil, tillsammans med AGA, Storstockholms första och Sveriges andra tankställe för flytande fordonsgas på Statoils fullservicestation i Järna. Därmed får även tunga fordon möjlighet att tanka gas.

Statoil och AGA har under året öppnat flera fordonsgasanläggningar i Stockholmsområdet för fordonsgas för personbilar. Nu tas nästa steg, en station med flytande fordonsgas avsedd för tunga fordon.

– Drivmedelsmarknaden är i förändring och vi går från bensin och diesel till alltfler olika typer av drivmedel. Vi på Statoil driver den utvecklingen genom att tillhandahålla det drivmedel dagens fordon drivs med. I framtiden ser vi en ökad del av olika hybridlösningar som denna lösning för tung trafik mellan flytande fordonsgas och diesel, säger Helena Fornstedt, chef för Transport Fuel, Svenska Statoil.

Flytande fordonsgas kan användas i fordon med dieselmotorer anpassade för metan. Volvo har idag utvecklat lastbilar med metandieselteknik som har särskilda tankar för flytande metangas.

– Vi tror mycket på flytande fordonsgas som det mest intressanta alternativet till diesel för tung trafik och ser det här som det första steget på en bred satsning för det segmentet, säger Roger Andersson, AGA Gas, New Business.

På Statoil Järna etableras samtidigt en fordonsgasanläggning för personbilar. Statoil och AGA planerar för att långsiktigt kunna öka antalet försäljningsställen i takt med ökad efterfrågan på fordonsgas. Totalt har Statoil tio fordonsgasanläggningar i Stockholm- och Mälardalsområdet samt nu även en anläggning för flytande fordonsgas för tung trafik.

Om artikeln

Publicerad: 2011-11-24 08:23
Kategori: Nyheter
Taggar: