Tyskland vill skärpa omkörningskontrollen

Även i Tyskland har lastbilarnas medtrafikanter generellt svårt att acceptera att lastbilar då och då kör ut i motorvägarnas vänsterfil för om...

Även i Tyskland har lastbilarnas medtrafikanter generellt svårt att acceptera att lastbilar då och då kör ut i motorvägarnas vänsterfil för omkörning. Det gäller inte minst i semestertider när trafiken är extra tät.
Men trots en aktuell tysk debatt vill den tyske trafikministern Peter Ramsauer inte skärpa lagstiftningen, utan i stället satsa extra på att de befintliga lagarna respekteras. Det bekräftar den tyska transportorganisationen DSLV, som danska åkeriorganisationen ITD haft kontakt med.
– I Tyskland finns redan nu utmärkta riktlinjer för hur och när lastbilar får köra om varandra, vilket gör att ministern inte vill skärpa lagen utan flaggar för att kontrollen av att reglerna följs ska ökas, något som branschen naturligtvis står bakom, säger Poul Bruun, vice VD i ITD.
Generellt sett är det lagligt att med lastbil göra omkörning på motorvägar. Det finns dock omkörningsförbud på några tvåfiliga motorvägar och på sträckor med vägarbeten, branta backar eller snäva svängar.
Dessutom är det aldrig tillåtet, enligt tysk lag, för lastbilar att köra om när väglaget är dåligt. Slutligen finns det också regler om omkörningsförbud vid körning med farligt gods. Tyskarna använder också på många ställen varierande tavlor med varierande hastighetsgränser, som anger omkörningsförbud i synnerhet i rusningstider.

Om artikeln

Publicerad: 2011-09-23 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: