Trafikverket testar gummiasfalt

Gummiasfalt, gjord på gamla bildäck, är en ny beläggningsteknik för vägar i Sverige. Nu testas denna teknik för första gången i Norrland, i ...

Gummiasfalt, gjord på gamla bildäck, är en ny beläggningsteknik för vägar i Sverige.
Nu testas denna teknik för första gången i Norrland, i Storuman och Stensele.
Gummiasfalt har använts länge i USA. Hösten 2007 startade tester av asfalten i Sverige. Tester visar att beläggningen tål svenska vintrar och dubbdäck. Friktionen är minst lika bra som med vanlig asfalt. Antalet sprickor i vägbanan har dessutom minskat eftersom materialet är elastiskt och har en självläkande förmåga.
Testerna med gummiasfalten har inte visat på några negativa effekter på miljön. Tvärtom har mängden partiklar i luften minskat i vissa fall. Även utlakningen av farliga ämnen ligger under gränsvärdena.
– Vi räknar med att gummiasfalten blir 20-25 procent dyrare jämfört med vanlig asfalt. Förhoppningen är att vi tjänar in det på längre livslängd och minskat underhåll, säger Thorsten Nordgren, projektledare på Trafikverket.

Om artikeln

Publicerad: 2011-06-17 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: