Fast i tullen med halvt ton hasch

En 43-årig åkeriägare har åtalats vid Malmö tingsrätt misstänkt för att vara uppdragsgivare vid två smugglingstillfällen där totalt 480 kilo cannabis gömts i lastbilars legala last.

I februari 2010 påträffade tulltjänstemän vid Öresundsbron 87,5 kg cannabisharts och 9,2 kg amfetamin i gömt i en dragbils reservhjul. Genom inre spaning och samverkan med tulltjänstemän i Tyskland och Norge samt polis i Norge, Nederländerna och Tyskland kunde uppdragsgivaren till smugglingen av narkotikan gripas.
I februari 2009 påträffade tulltjänstemän i Norge en lastbil med trailer. I trailern upptäcktes 392,5 kg cannabisharts där uppdragsgivaren var densamme.
– Mängden narkotika gör att det enligt min mening inte är någon tvekan om att det rör sig om organiserad brottslighet och att narkotikan var avsedd att säljas vidare, säger Michael Hansson, kammaråklagare, Internationella åklagarkammaren Malmö.
Kurirerna i de två smugglingsärendena är redan dömda i Sverige respektive Norge. Värdet av cannabishartsen uppskattas till cirka 30 miljoner kronor och amfetaminet till minst 1,1 miljoner kronor i missbrukarledet. Brottsmisstankarna är grov narkotikasmuggling samt grovt narkotikabrott. Vid en fällande dom riskerar 43-åringen fängelsestraff upp till 14 år. Tullverkets beslag av cannabisharts 2010 uppgick till 360 kg. Under 2009 beslagtogs 1 122 kg.

Om artikeln

Publicerad: 2011-06-17 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: