Chaufförer hjälp i jakt på stulna lastbilar

På bara några år har antalet stulna lastbilar och trailers i Danmark fyrdubblats. Därför samarbetar nu försäkringsbolag och åkare i en allt me...

På bara några år har antalet stulna lastbilar och trailers i Danmark fyrdubblats. Därför samarbetar nu försäkringsbolag och åkare i en allt mer intensiv jakt på de organiserade kriminella gängen. Försäkringsbolagen har dessutom satt ut en belöning till chaufförer som ser och rapporterar in en stulen lastbil.
Det är kriminella gäng från Östeuropa som i ökande grad härjar i Danmark med inriktning på stölder av stora och dyrbara lastbilar.
– Det är en våldsam ökning av antalet stölder och orsaken är huvudsakligen att ligor från Östeuropa på allvar etablerat sig här i landet för att tjäna pengar på vidareförsäljning av bilar eller separata delar och utrustning, säger Helle B. Pedersen, konsult på försäkringsbolaget Forsikring & Pension.
– Stölderna är mycket välorganiserade. Därför samarbetar försäkringsbranschen, åkarna och polisen i jakten på tjuvarna.
Ett av medlen i jakten är kontant belöning till vakna chaufförer som ser en stulen lastbil, dragbil eller trailer.
När ett försäkringsbolag efterlyser en bil hos Forsikring & Pension, går det samtidigt via åkeriorganisationen ITD (International Transport Danmark) ut ett mail till anslutna åkare och ett sms till anslutna chaufförer. Förra året utlyste försäkringsbolagen en belöning på 25 000 kronor i hopp om att ännu fler chaufförer ville hålla utkik efter stulna lastbilar.
– Ju snabbare beskedet om stölden kommer ut och ju fler chaufförer som är anslutna, desto större är chansen att hitta fordonet, säger Ulla Thietje, sektionschef på ITD.
I genomsnitt hittas hälften av de stulna lastbilarna och tas hem till Danmark igen.
Under 2010 stals 175 lastbilar, dragbilar och trailer. Hittills under årets första två månader har 26 fordonet varit efterlysta.

Om artikeln

Publicerad: 2011-03-25 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: