Kom ihåg snökedjor och kör efter förhållandena

- Ska man köra på en väg över fjället med en tung lastbil när det är förutspått vinterväglag rekommenderar vi ett byte till vinterdäck och ...

– Ska man köra på en väg över fjället med en tung lastbil när det är förutspått vinterväglag rekommenderar vi ett byte till vinterdäck och påminner om att ha med snökedjorna, säger Jon Molnes i norska Statens vegvesen.
Molnes påminnelse är adresserad till både norska och utländska lastbilschaufförer och han understryker att vintervägarna i Norge kan vara ganska tuffa och han uppmanar därför också alla att köra efter rådande förhållanden.
Kraven på däck i Norge är att mönsterdjupet ska vara minst 3 millimeter, oavsett typ av däck. Vinterdäck ska vara särskilt märkta och avsedda för körning i vinterväglag. Endast vinterdäck är tillåtna med dubbar.
För tunga lastbilar över 3 500 kg, med dubbdäck, är kravet att dubbdäcken ska sitta på samma axel. Fordon över 3 500 kg måste dessutom medföra snökedjor och man räknar med att köra på vägar där det finns snö och is.
Under vintertid är det ett absolut krav att köra efter förhållandena.

Om artikeln

Publicerad: 2010-11-19 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: