Få dödsolyckorna beror på lastbilschaufförer

Fordonsekipagen är den orsakande faktorn i endast en tredjedel av dödsolyckorna där lastbilar är inblandade i dödsolyckor på vägarna i Norge. N...

Fordonsekipagen är den orsakande faktorn i endast en tredjedel av dödsolyckorna där lastbilar är inblandade i dödsolyckor på vägarna i Norge. När det gäller möten på vägarna är det endast 20 procent.
Det är norska Transportøkonomisk institutt (Tøi) som i en ny undersökning i hög grad frikänner att lastbilschaufförerna orsakat dödsolyckor. De har gått igenom Statens vegvesens rapporter från 130 dödsolyckor där lastbilsekipage varit inblandade. Av 115 dödsolyckor på norska vägar mellan 2005 och 2008 där lastbilsekipage var inblandade var lastbilar orsaken vid 39 tillfällen, det vill säga 33 procent.
Självmord i trafiken räknas i Norge inte som trafikolycka. De finns därför inte med i analysen, men hos Statens vegvesen värderar men att av 77 mötesolyckor, var 15 självmord. Ytterligare elva är man osäker på och har dem därför med i analysen som olyckor.
Mötesolyckor är den vanligaste olyckstypen och av 80 sådana olyckor, var lastbilen vållande i endast 20 procent, eller 16 olyckor. Enligt rapporten var det vanligaste felet att personbilen kom över i fel körfält.

Om artikeln

Publicerad: 2010-09-24 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: