Norska vägtunnlar är säkra

- Säkerheten i norska tunnlar är god, säger Gunnar Lien, regionvägchef i norska Region Söder, i samband med att Hanekleivtunneln och Botnetunneln...

– Säkerheten i norska tunnlar är god, säger Gunnar Lien, regionvägchef i norska Region Söder, i samband med att Hanekleivtunneln och Botnetunneln på E18 i Vestfold är testad av tyska experter.

Det är det europeiska testsamarbetet EuroTap som genomfört säkerhetstesten där Hanekleivtunneln fick betyget ”god” och Botnetunneln betyget ”acceptabel”.

NAF, Norges Automobil-Forbund, skriver i ett pressmeddelande att det är flera faktorer som bidrar till att tunnlarna inte får betyget ”perfekt”, trots att frontalkollisioner är omöjliga eftersom fordonen inte möts då de kör i olika tunnelrör.

Avsaknad av videobevakning är den viktigaste anmärkningen, men också att det saknas automatisk registrering av stopp i tunnlarna, brist på nödstoppsfickor, avsaknad av nödtelefoner och inga brandsläckningsapparater, drar ner på betyget, påpekar NAF.

Gunnar Lien understryker att säkerheten i norska tunnlar generellt är bra, men att Statens vegvesen hela tiden arbetar för att skapa ännu tryggare tunnlar.

Om artikeln

Publicerad: 2010-08-20 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: