Vill ha ”grön” avgifter, men vet inte hur

Det danska skatteministeriet vill införa en "grön" avgift på lastbilar och lastbilkombinationer, även om planerna på ett intelligent kilometeravg...

Det danska skatteministeriet vill införa en ”grön” avgift på lastbilar och lastbilkombinationer, även om planerna på ett intelligent kilometeravgiftssystem är skjutet på framtiden. Tanken var att införa ett avancerat holländskt system som skulle utgöra basen för en danska vägavgift, men i Holland har systemets dragits med stora tekniska problem, vilket troligen leder till en försening på fyra år.
Den danska regeringen har tidigare beslutat att de vill halvera registreringsavgiften och i gengäld införa något de kallar ”kloka och gröna avgifter”. Ett beslut de står fast vid även om det visat sig vara tekniskt svårt att utveckla ett system som kan skilja på koldioxidutsläpp, föroreningar, trängsel och alternativa vägar, något de vill ha med i systemet. Politikerna vill inte ha någon tillfällig lösning så skatteministeriet står kvar vid 2011 som det år då en grön vägavgift ska införas för lastbilar.

Om artikeln

Publicerad: 2010-01-29 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: