Få tunga fordon håller 50-gränsen

Vägverkets årliga hastighetsmätning av bussar och lastbilar visar att yrkeschaufförerna fortsätter att köra för fort. Det är framförallt hast...

Vägverkets årliga hastighetsmätning av bussar och lastbilar visar att yrkeschaufförerna fortsätter att köra för fort. Det är framförallt hastighetsbegränsningarna på 50 km/h som överskrids kraftigt. Till exempel kör cirka 60 procent av lastbilsförarna för fort på 50-vägar. Mätningen visar dock att de företag som Vägverket samarbetar med håller hastighetsgränserna i högre grad än övriga företag som registrerats i mätningarna.
En positiv utveckling är att både lastbils- och bussförarna i allt större utsträckning håller hastigheten på 70-vägar jämfört med fjolårets mätning.
Om yrkestrafiken höll hastighetsbegränsningarna skulle upp till 20 människoliv kunna räddas och drygt 200 000 ton koldioxid sparas, menar Vägverket. Samtidigt skulle företagen spara över 1 miljard kronor per år genom lägre bränsleförbrukning och mindre slitage på fordonen
– Vi gläds åt att företag som arbetar ambitiöst med trafiksäkerhet också uppvisar bättre resultat än andra i hastighetsmätningarna, konstaterar Carina R Nilsson, vice vd i Sveriges Åkeriföretag. Det sporrar oss ytterligare i vårt arbete med att stötta medlemsföretagen i trafiksäkerhetsarbetet.

Om artikeln

Publicerad: 2010-01-29 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: