Volvo Lastvagnar först med EPA 2010-motorer

Volvo Lastvagnar i Nordamerika levererade i slutet av november de tre första lastbilarna godkända enligt avgaskraven EPA 2010 till Talon Logistics, ...

Volvo Lastvagnar i Nordamerika levererade i slutet av november de tre första lastbilarna godkända enligt avgaskraven EPA 2010 till Talon Logistics, Inc. i USA.
Talon Logistics har hittills beställt totalt 23 Volvo VN utrustade med Volvos 13-litersmotor D13. Det är den första motorn som klarat de nya utsläppskraven i enlighet med EPA 2010. Bilarna, som också är utrustade med Volvos datoriserade mekaniska växellåda I-shift, är bland de absolut renaste i världen eftersom de klarar de mycket hårda amerikanska avgaskraven utan användande av så kallade utsläppskrediter.
Talon Logistics är en del av dagligvarukedjan Giant Eagle, Inc. Företaget har i samarbete med Volvo under flera år genomfört tester och fältprover med avancerad teknologi för avgasrening.

SCR-teknik

Avgaskraven EPA 2010, som träder i kraft i januari 2010 är de tuffaste i världen och innebär extremt låga utsläpp av kväve och partiklar. Volvo Lastvagnar använder sig av katalytisk efterbehandling, eller selective catalytic reduction, SCR, för att klara kvävenivåerna. SCR är en teknologi som redan används på europeiska lastbilar och som dessutom möjliggör lägre bränsleförbrukning och därmed också lägre utsläpp av klimatpåverkande koldioxid. Volvo är den första tillverkare som fått sina 11- och 13-litersmotorer godkända i enlighet med EPA 2010.

 

Om artikeln

Publicerad: 2009-12-18 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: