Många har ansvar för att lagarna följs

Norska Statens Vegvesen genomförde nyligen en kontroll av 1 200 lastbilschaufförer när det gäller kör- och vilotiderna. De konstaterades 370 brot...

Norska Statens Vegvesen genomförde nyligen en kontroll av 1 200 lastbilschaufförer när det gäller kör- och vilotiderna. De konstaterades 370 brott mot regelverket och 43 av dessa var så allvarliga att det gjordes polisanmälan. De 43 utgör 3,6 procent av de kontrollerade chaufförerna.
– Lyckligtvis är det en låg siffra, men det finns absolut potential till förbättring, säger Olav Slaatsveen, direktör i Norges Lastebileier-Forbund (NLF).
– När det gäller polisanmälningarna ligger siffran ungefär som förra året. Men även om det bara är några få som står för de allvarligare brotten mot regelverket, tar vi det högst allvarligt, fortsätter Slaatsveen.
Olav Slaatsveen menar att det är flera parter som är ansvariga för att lagarna efterlevs.
– Ingen kan frånta chauffören ansvaret för den praktiska körningen, men också transportledningen har ett ansvar för att körningarna kan utföras på ett lagligt sätt. Och även transportköparna ska försäkra sig om att de avtalade transporterna överensstämmer med gällande lagar.

Om artikeln

Publicerad: 2009-10-23 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: