8 av 10 riskerar att somna bakom ratten

Upp till 30 procent av alla trafikolyckor är trötthetsrelaterade och i dessa olyckor skadas och dödas många människor varje år. En ny undersökn...

Upp till 30 procent av alla trafikolyckor är trötthetsrelaterade och i dessa olyckor skadas och dödas många människor varje år. En ny undersökning, som Länsförsäkringar låtit göra, visar att 77 procent kör bil trots att de känner sig väldigt trötta. Bland män är det ännu vanligare än bland kvinnor att köra trots att man är trött.
– Varje år skadas flera tusen människor allvarligt i den svenska trafiken och trötta bilförare är direkta orsaken till många av olyckorna. Därför är det oroväckande att så många kör bil trots att de känner sig väldigt trötta, säger Hans Frank, skadeexpert på Länsförsäkringar Skåne.
– Att stanna och ta en tupplur på en halvtimme är den bästa metoden för att undvika en olycka. Att spela musik eller ta lite luft har bara en mycket kortvarig effekt på föraren.
2 636 svenskar i åldern 18-69 år som har körkort, deltog i undersökningen som du kan läsa mer om på www.somnainte.nu.

Om artikeln

Publicerad: 2009-08-14 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: