Vill ha nya regler för Vänersjöfart

Klassa Vänern som inlandsfarvatten - det skulle ge förutsättningar för sjöfarten att ta över transporter från vägarna. Det skriver Västra G...

”Klassa Vänern som inlandsfarvatten – det skulle ge förutsättningar för sjöfarten att ta över transporter från vägarna.” Det skriver Västra Götalandsregionen, Värmlands och Örebro län till regeringen.
Om Vänern klassas som inlandsfarvatten innebär det att transporter kan ske på fartyg som inte behöver klara samma krav som ställs på fartyg som färdas på öppet hav. Hela Europas kanalsystem är, med undantag för de svenska, klassade som inlandsfarvatten.
Flera utredningar och undersökningar pekar på att Göta älv och Vänern skulle konkurrera med flera av de transporter som nu belastar vägarna i ett nytt trafiksystem – men det krävs en ändrad syn på Vänern och Göta älv. Regeringen behöver besluta, och även begära att EU fattar samma beslut, för att det ska träda i kraft.

Om artikeln

Publicerad: 2009-04-24 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: