130 hos Sisu utan jobb

Den finländska fordonstillverkaren Sisu hotas av brist på framtida beställningar och tvingas nu permittera över 80 procent av sina omkring 150 ans...

Den finländska fordonstillverkaren Sisu hotas av brist på framtida beställningar och tvingas nu permittera över 80 procent av sina omkring 150 anställda.
Det är inte bara de stora tillverkarna inom fordonsindustrin som drabbas av det internationella konjunkturraset. Även de mindre, specialiserade fabrikerna far illa. Den finländska lastbils- och militärfordonstillverkaren Sisu vill permittera nästan hela sin personal på obestämd tid.
– Jag tror att vi är den enda lastbilsfabriken i Europa som går för fullt just nu, säger Sisus verkställande direktör Olof Elenius. Men när beställningen av 50 terränggående lastbilar till det litauiska försvaret som man jobbar med nu är färdiglevererade alldeles snart, är det slut.
Sisu tillverkar speciallastbilar för till exempel timmer-, sten- och grustransporter, kranbilar samt militära fordon. Sådana används också i den svenska armén. Normalt levererar Sisufabriken i Karis i södra Finland omkring 400 fordon per år, nästan alla specialbeställda, men luften har gått ur också den marknaden.
Företaget har nu inlett så kallade samarbetsförhandlingar, den finländska motsvarigheten till MBL, lagen om medbestämmande i arbetslivet, med personalen för att permittera 130 av de omkring 150 anställda.
Nu hoppas Sisu på att vägbyggen och andra stora konstruktionsarbeten som kräver stora transporter av sten och grus tidigareläggs för att mildra effekterna av den ekonomiska nedgången i Finland. Det kan öka behovet av Sisus speciallastbilar.
En annan förhoppning är att det finländska försvaret tidigarelägger en redan beslutad beställning på över 200 fordon som är tänkt till år 2010. Om den kommer redan i år kan de anställda på Sisu kanske komma tillbaka till sina jobb redan i höst.

Om artikeln

Publicerad: 2009-04-24 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: