Mittseparerade vägar säkrast

Vägar med mittseparering får höga trafiksäkerhetsbetyg när Motormännen granskar vägarna i landet med hjälp av det europeiska stjärnmärknings...

Vägar med mittseparering får höga trafiksäkerhetsbetyg när Motormännen granskar vägarna i landet med hjälp av det europeiska stjärnmärkningssystemet EuroRAP. Undersökningen visar att de säkraste vägarna är motorvägarna och 2+1-vägarna, där i princip samtliga vägar får fyra stjärnor, högsta betyg.
– Stockholms län har de säkraste vägarna i landet, över 90 procent får godkänt. Även i Halland och Skåne är säkerheten hög, där 80-90 procent av vägarna får godkänt betyg. Ju längre bort från storstäderna man kommer desto sämre blir säkerheten, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen. Ett exempel är E45 mellan Göteborg och Karesuando, som så sent som i november 2006 klassades om till Europaväg. Endast 25 procent av sträckan når godkänd säkerhetsnivå.

Om artikeln

Publicerad: 2009-03-27 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: