Framåt för förlängda trailers

Flera länder, bland annat Sverige, har godkänt Kögels nya 14,90 meter långa trailer, varav de två första, Big-MAXX kyltrailer, levererats till e...

Flera länder, bland annat Sverige, har godkänt Kögels nya 14,90 meter långa trailer, varav de två första, Big-MAXX kyltrailer, levererats till ett tjeckiskt transportföretag.
De båda trailrarna är 14,90 meter långa, har 2,65 meter invändig höjd och en egenvikt på 7 300 kg. Eftersom trailrarna är förlängda med 1,3 meter jämfört med traditionella trailrar finns det utrymme för 36 europallar, alternativt åtta kubikmeter extra volym.
Den här typer av trailers har under de senaste tre åren varit föremål för omfattande testkörningar i Tyskland där de förväntas bli godkända för nationell körning inom överskådlig tid.
Utöver Tjeckien är den nya förlängda trailern godkänd i Sverige, Finland, Ryssland och Vitryssland.
Det pågår förhandlingar mellan Kögel och flera andra länder om ett generellt europeiskt godkännande eller dispens när det gäller längden.
BIG-Maxx-trailern finns i fler versioner. Dessutom finns det en järnvägsversion, som är anpassad för i stort sett alla tillgängliga järnvägsvagnar.

Om artikeln

Publicerad: 2009-03-27 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: