Världen får tillräckligt med olja

Oljeprisern växer "för mycket och för snabbt", men marknaden är väl försörjd med olja, sa nyligen Ali al-Yabhouni, Förenade arabemiratens amba...

Oljeprisern växer ”för mycket och för snabbt”, men marknaden är väl försörjd med olja, sa nyligen Ali al-Yabhouni, Förenade arabemiratens ambassadör vid Opec.rnHan tillade också att hans land, som är världens sjätte största oljeexportör, var villiga och förberedda för en ökning av produktionen om marknaden kräver det.rn- Höga oljepriser är inte bra, vare sig för producenter eller för konsumenter.rnVärldens största oljeexportör Saudi Arabien kan tänka sig att hjälpa till att möta världens behov av bränsle genom att ytterligare öka produktionen om behov finns, sade en annan källa inom Opec.rnNär priset på råolja nådde det nya rekordpriset på 135 dollar fatet kom det nya böner från konsumentländer som USA till Opec om ökning av oljeexporten.rnAli al-Yabhouni påpekade att exporten väl motsvarar behovet.rn- Vi måste se på behoven och om vi tittar på de fundamentala behoven så uppfyller exporten väl de behov som finns och vi har ingen bra förklaring till de priser på råolja vi nu ser.rnHan påpekade också att man i Förenade arabemiraten vill se stabila priser och att det är svårt på en så osäker marknad att investera i en ökning av kapaciteten.rn- För sex månader sedan bröt priset genom 100 dollarstrecket och priset ökar fortfarande, även om förutsättningarna är något förändrade. Så vi ställer samma fråga som för sex månader sedan. Varför är priset på råolja så högt och varför ökar det?rn

Om artikeln

Publicerad: 2008-06-14 00:00
Kategori: Nyheter
Taggar: