MÅNADENS LEDARE

Fler ”tunga” parkeringsplatser tack vare lantbrukarna?

Ny app – och den 4 december kommer en betalvägg på vår sajt. Det händer en del på tidningen. Men för den trogna och lojala läsaren innebär dessa nyheter inte särskilt mycket.
Och så var det ju det där med p-platser ...

Om du sedan tidigare läst tidningen Proffs i din mobil eller på surfplattan så krävs endast att du laddar ner den nya appen – och loggar in på nytt. Därefter ska allt funka som det brukar.
Du som inte har en prenumeration (en betald) så behöver du teckna en sådan.

När du har gjort det, är det bara att skapa ett användarkonto och därefter kan du logga in inte bara på dina mobila enheter, du kan även läsa tidningen via vår sajt – och dessutom så kommer du åt allt material som hamnar bakom betalväggen efter den 4 december.

Det är min förhoppning att du väljer att fortsätta stötta vår tidning, som inte lyfter några bidrag från vare sig staten eller från någon organisation. Proffs är en helt fristående tidning som finansieras via annonser och prenumerationer. Varför inte ge bort en prenumeration till någon som du anser har nytta och glädje av det vi skriver om?

Fristående fackpress är viktigt ur flera aspekter. Inte minst för att såväl myndigheter som olika aktörer inom din bransch ska kunna granskas på ett objektivt sätt.
De annonsörer som du hittar i Proffs, är sådana som värdesätter att vi håller ett öga på de aktörer som av en eller annan anledning har bestämt sig för att med olika medel göra sig en hacka genom att inte följa lagar och regler.

Så gynna därför Proffs annonsörer!

En annan nyhet i det här numret gäller korsordet. Vi kan nu erbjuda dig ett ännu större kryss i förhoppning om att du ska kunna koppla av lite längre under tiden du löser det.

Ett ämne som vi sedan lång tid tillbaka har tagit upp i tidningen handlar om bristen på parkerings- och uppställningsplatser. En del politiker har tagit upp problemet, en del privata intressen har försökt lösa frågan genom att anlägga så kallade ”betalparkeringar” för den tunga yrkesmässiga godstrafiken.

Men trots alla debatter, artiklar och initiativ från vägtransportbranschen så står vi i princip kvar på ruta ett. Inte mycket har hänt och i takt med att vägtransporterna elektrifieras så blir frågan ännu mer aktuell.

Kanske är det så att det nu blir en helt annan bransch som kommer att få våra beslutsfattare att vakna?
Lite oväntat, menar jag, så har nu Lantbrukarnas riksförbund, LRF, slagit larm om att utländska lastbilar som dumpar matrester riskerar att sprida afrikansk svinpest! Detta rapporterade bland annat P4 Jönköping.

LRF menar att eftersom många rastplatser tar betalt för lastbilar som stannar till över natten, väljer många förare istället att stanna på gratis rastplatser utmed de stora motorvägarna som inte är ordnade.

Detta är i och för sig inget nytt. Så har det alltid varit, men LRF påpekar att det på dessa ”gratisplatser” slängs matrester som härstammar från länder med afrikansk svinpest, något som i sin tur lockar till sig svenska vildsvin.

LRF förklarar i radiointervjun att man vill att Trafikverket agerar och att man sätter in mer övervakning, mer ordnad sophantering samt fler fria rastplatser.

Om nu inte fylleri, trafficking, prostitution och olaglig alkoholförsäljning har bitit som argument – kanske kan svinpesten paradoxalt nog vara det som kommer att hjälpa yrkeschauffören med en så självklar sak som att få fler platser att stanna till på för att uppfylla såväl bestämmelserna om kör- och vilotider som vårt allas gemensamma behov av transporter..?

Om artikeln

Publicerad: 2023-11-24 11:00
Kategori: Ledare
Taggar: App Betalvägg Parkeringsproblematiken Svinpest Webbtidning