Staten och näringslivet möter behoven på olika sätt

Nu börjar semesterperioden för många av landets arbetare. Självklart måste vi få lov att unna oss några veckors ledighet, för att ?ladda batterierna?.
Men vissa samhällsfunktioner kan knappast ställas på sparlåga. Till exempel ökar behovet av vissa tjänster och produkter under sommarmånaderna, vilket så klart blir påtagligt för alla yrkeschaufförer. Givetvis minskar även transportbehovet på många håll, då tillverkningsindustrin drar ner tempot.

När semestertrafiken drar igång, tvingas ni yrkesförare att plötsligt börja umgås med en större mängd medtrafikanter som inte har ”normal” trafikvana. Det ställer i sin tur högre krav på den yrkesmässige föraren – och på en fungerande trafikövervakning.

Men staten och näringslivet möter uppenbart behoven på olika sätt. För transportnäringens del har man bland annat säkerställt yrkeskunskaperna på så sätt att man infört krav på utbildningar i en allt högre grad samt att man som yrkesförare måste underkasta sig läkarundersökning vid vissa åldersintervall.

Polismyndigheten möter det ökade övervaknings- och kontrollbehovet genom att… omplacera utbildade, engagerade och kunniga trafikpoliser till utredningsenheter och kommunikationscentraler.

Kvar på vägen blir en ynka spillra av en redan decimerad trafikpolis.

Alla brott måste så klart beivras och att värdera trafiken högre än andra brott vore så klart fel. Däremot är det inte heller okej att göra tvärtom.

När den här tidningen kommer ut, drar vi på redaktionen ner på varvtalet. Vi kommer naturligtvis fortsatt att observera vad som sker på och längs med vägarna. Däremot blir den direkta rapporteringen, till exempel via vår hemsida, att bli glesare. Jag hoppas att ni har förståelse för det!

I juli ger vi ut ett sommarnummer. Därefter tar uppladdningen vid inför Lastbil 2016 på Elmia. Som vi hopas ska bli en riktig folkfest.

Proffs kommer som vanligt att ha en stor monter (plats D01:28), liksom våra vänner på Queen of the Road. Vi hoppas även kunna erbjuda er intressanta möten med profiler som figurerat i Proffs allt sedan den förra Elmia-mässan för två år sedan.

Kom till vår monter och prata om branschen. Även om vi håller spjutspetsen mot ”transportfuskarna”, vill vi så klart även ta del av era goda erfarenheter av er näring.

Våra dörrar står alltid öppna för alla som ser seriöst på transportbranschen. Ni som prenumererar på – och annonserar i – tidningen Proffs, är levande bevis på att vi som vill ha ordning och reda samt konkurrens på lika villkor faktiskt är i majoritet!

Nu återstår endast för mig att önska er alla en riktigt fin semester. Till er som inte kan ha semester under sommarmånaderna, passar jag på att säga tack för att ni håller Sverige igång!

Och – oavsett var du befinner dig i sommar, har du alltid tillgång till Proffs via våra appar för både iOS och Android…

Om artikeln

Publicerad: 2016-06-10 00:00
Kategori: Ledare
Taggar: Lastbil 2016 Polismyndigheten Transportfusket