Människor ska åka buss – inte på lastbilsflak

Jag har ofta funderat på hur det är att vara skådespelare på en teaterscen. Inte för att jag ångrar mitt yrkesval och för att jag känner att mitt konstnärliga "andra jag" börjar bubbla i venerna. Nej, men tänk er att stå där på scenen och göra samma roliga sketch varje kväll, vecka ut och vecka in i kanske ett helt år ? eller två.
Hur "rolig" är sketchen efter typ 250 föreställningar?

Fast å andra sidan måste det ju kännas på ungefär samma sätt för våra politiker. Tanken slog mig efter att ha tagit del av mina medarbetares reportage om Elmsäter-Svärds ”blixtvisit” i Skövde för en tid sedan.
För vilken gång i ordningen har vi nu hört att det ska tas tuffare tag mot buset i trafiken? ”Vi ska”, ”vi vill”, ”vi tänker”, ”vi utreder”…
Ridå…

Hur kul kan det vara att stå där framför ett gäng företagare, som för varje dag ser sin framtida verksamhet i en allt gråare ton, och utlova bot och bättring?
Trovärdigheten sjunker för varje sekund när inget händer. Principen är densamma som för skådespelaren. Skämtet kan omöjligt bli lika kul att dra när hela ensemblen har hört det 250 gånger på mindre än ett år.
Och vi i branschen har hört politikernas ”skämt” betydligt längre än så, bör tilläggas!

Det var ”kul” första, andra – kanske till och med tionde gången. Men nu… Nu är det på gränsen till patetiskt att se hur politikerna försöker se intresserade och engagerade ut när de på allra bästa skådespelarsätt basunerar ut det fantastiska budskapet att det snart kommer att bli ordning och reda i vägtransportbranschen.

Nu till något helt annat. Kanske något att fundera på i hängmattan?
Så här års har studentfesternas skratt tystnat och endast minnen återstår av det ”glada studentlivet”.

Men, tyvärr, för en del människor blev studentfesten mer än enbart en punkt för skolgången. Den blev dessutom ett tragiskt avslut på en vision om en ”ljusnande framtid”. Olyckorna på studentflaken var många i år och för de drabbade blev firandet något helt annat än ett positivt minne att bära med sig in i vuxenlivet. Vi håller våra tummar för att samtliga som råkade illa ut inte kommer att få men för livet.

Lastbilar är avsedda för godsbefordran – punkt. För kollektiva persontransporter har man för många herrans år sedan uppfunnit något som kallas ”buss”. I sådana ska man åka – och i dem ska man ha bälte på sig.
Ja, jag vet att jag låter fyrkantig och tråkig. ”Ungdomarna ska få ha kul på sin avslutning” säger många, som är betydligt roligare än undertecknad.
Må så vara – men hur kul är det att förvandlas till ett vårdkolli med motiveringen att man måste få lov att ha kul?

Förbjud skiten nu – låt oss därmed slippa dessa tragedier i framtiden.
Åkare och chaufförer – ställ inte upp på den här typen av jippon i framtiden. Inte ens för att vara ”snälla” mot era nära och kära. Ni är Proffs och ni vet bättre!

Det drabbar inte mig… Jo, det gör det visst…
Ha en riktigt skön sommar!

Om artikeln

Publicerad: 2014-07-18 00:00
Kategori: Ledare
Taggar: Politik Studentflak Vägtranporter