Vem mår bättre om Volvochefen jobbar gratis?

Som löntagare, förälder och världsmedborgare är det omöjligt att inte låta sig dras med av alla "larmrapporter" om världsekonomins störtdykning. Det har gått inflation i kris, krasch, härdsmälta och i många andra ord. Och givetvis är läget "botten" för många företag.
Men ärligt talat, hur ser din egen privatekonomi ut jämfört med bara för ett halvår sedan? Är det så mycket sämre?

Det är inte utan att man funderar på vad som är den egentliga anledningen till det ekonomiska världsläget. Jag vill påstå att det är media som till stor del är med och skapar kris, krasch och härdsmälta – i synnerhet de så högt aktade tidskrifterna med specialinriktning mot just ekonomi.
Vi som ”gräsrötter” har alla en stor uppgift att ta tag i. För i slutändan är det vi som är den viktiga kuggen i samhällsekonomin. Om vi väljer att inte köpa och spendera, då lär hjulen aldrig få fart igen. För det lönar sig faktiskt inte att titta avundsjukt på till exempel Volvokoncernens vd Leif Johansson. Att han inte vill ”jobba gratis” (som han själv uttrycker det), får man ju nog ha en viss förståelse för.

Vänd pengaströmmen

Då känns det kanske märkligare att höra om företag som slänger sig på knä framför regeringshuset och ber om pengar när det går dåligt? Man svepte ju liksom inte in om till skatteverket med en säck extrapengar när det gick bra. Då stod aktieägarna med glada miner och öppna armar när grynen rullade in på bankkontona. Kanske är det dags att vända pengaströmmen?
Självklart begriper även jag att samhället har ett ansvar gentemot alla anställda som riskerar att bli arbetslösa – men det känns nog allt en smula märkligt i mångas öron, tror jag mig kunna förutsätta.

Dålig lösning

Visst kan det låta som en drömlön att varje år inkassera 15 – 20 miljoner kronor. Men företag som vill utvecklas måste ha duktiga ledare. Och sådana måste nog också få lov att kosta en å annan krona. Hur mycket, är upp till respektive styrelser i bolagen att avgöra. Om till exempel Leif Johansson hade valt att helt avstå sin lön hade det betytt att cirka 35 anställda hade haft kvar sina jobb på fabriksgolvet. Fast å andra sidan hade Volvo antagligen saknat en motiverad ledare – och då kan man kanske ifrågasätta hur länge de 35 hade haft kvar sina jobb..? Och hade åtgärden verkligen varit motiverat med tanke på de tusentals anställda som (bara inom Volvokoncernen) riskerar att bli arbetslösa?

För folk och fosterland

Även om det i mångas ögon svider när man ser vilka belopp som företagsledarna kammar hem gäller det att ha en nykter syn på saken. Det är alltså du och jag som åter kan få fart på Sverige, så hem och krossa spargrisen och börja spendera för folk och fosterland.
Håller du med mig eller blir du förbannad över det jag skriver? Gå in på vårt forum och debattera, adressen är: www.tidningenproffs.se.

 

Om artikeln

Publicerad: 2009-02-27 00:00
Kategori: Ledare
Taggar: