Mördande bränslepriser, bokstavligt talat

Det höga bränslepriset har åstadkommit ljudliga debatter de gångna månaderna. I skrivande stund pekar dock priskurvan nedåt men soppan är ändå oskäligt dyr anser jag ? och säkert många med mig.

I slutet av juli fick vi tyvärr se en helt ny effekt av det höga priset på bränsle. Två bensintjuvar, 22 och 23 år gamla, mejade då ner och dödade en 60-årig man som ertappat de båda på bar gärning när de slangade bensin från en parkerad bil i Torhamn i Blekinge. Åkeri- och entreprenadbranschen har ofta utsatts för bränslestölder. Men det flytande ?guldet? har nu en tendens att dra till sig allt grövre brottslingar som inte tycks dra sig för någonting. Inte ens att med berått mod köra över och döda folk som råkar komma i deras väg.
Om landets styrande tänker fortsätta höja bränsleskatterna måste de även ha en handlingsplan för den kriminalitet som följer i kölvattnet. Straffen måste vara verkligt avskräckande. Fast å andra sidan, det funkar nog inte i ?dadda-landet? Sverige.

Tillstånd att vinkla

Jag vill ta tillfället i akt och berätta lite om innehållet i det här numret av Proffs.
De första sidorna tillägnar vi ?Kalle?. Han är en gammal erfaren chaufför som efter 32 års anställning hos en och samma arbetsgivare plötsligt fick sparken. Han fick snart ett nytt jobb och hade då den osannolika oturen att hamna hos ett företag som verkar ha satt i system att lura till sig ekonomisk framgång. Detta på bekostnad av uteblivna ersättningar och underbetalda förare.
Företaget i fråga heter Trans Cargo och de har via e-post gett oss tillstånd att ?vinkla? våra reportage precis som vi vill. Åtminstone är detta den enda kommentaren vi fått i vårt idoga arbete med att få höra Trans Cargos sida av saken.

Värmeland du sköna

Vi har även varit i Värmland och hälsat på hos en rad företag och myndigheter. Lite avstressande läsning så här i slutet av sommaren.
På vägen hem från detta vackra landskap stöter vi på den sjungande chauffören Pär Nordin. Du känner igen honom från TV4:s Körslaget där han var med i ?Team Bengtzing?.
Detta och mycket mer hoppas jag ska kunna ge dig en stunds underhållande ? och i viss mån ögonbrynshöjande läsning.

Rullande redaktion

Något du absolut inte får missa när du kör omkring i Sverige är vår nya fräscha Vägredaktion. När du ser den, hoppas jag att du kastar ut ankaret och kommer in och pratar bort en stund med oss. Vägredaktionen kommer att rulla omkring på vägarna året runt. Läs mer om den på sidan 31 i tidningen.
Nu är det dags att packa ned tandborsten och fara iväg till Lastbil 2008 på Elmia i Jönköping. Vi ses där!

Om artikeln

Publicerad: 2008-08-15 00:00
Kategori: Ledare
Taggar: