Snälla, kan någon peka ut riktningen?

Jag överdriver nog inte om jag påstår att det varje dag kommer åtminstone ett tiotal pressmeddelanden som innehåller ?nyheter? om miljöbesparande produkter och åtgärdsförslag. Fordonstillverkare runt om i världen kommer med den ena fantastiska lösningen efter den andra och ibland undrar man om inte miljöfrågan nu kunde vara löst för all framtid.

Men snart dimper andra uppgifter ned i mailboxen som med stora rubriker talar om hur fel alla andra har i fråga om sina miljölösningar. Ett exempel är debatten om etanolen. Hur miljövänlig är den egentligen?
Jag lutar mig tillbaka på stolen och skumläser den senaste veckans ?miljö-mail?. Det som slår mig är hur oviss framtiden ser ut att vara. Och jag tänker då inte bara på vår miljö. Det måste ju vara ett rent helsike att vara bilfabrikant. För att inte tala om hur det är att vara åkare och tvingas att ta beslut för framtida investeringar som ska tillfredsställa transportköparna ur miljöhänseende.

Etanolhysteri

Våra europeiska lastbilstillverkare tycks lägga mycket energi på att tillverka motorer som är så koldioxidneutrala som möjligt. Och det är ju jättebra. Etanolmotorerna verkar dock vara ett populärt alternativ och plötsligt känner man en rysning i kroppen. Etanol verkar ju inte längre vara den räddande ängeln.
Bensinstationerna har i princip alla etanol i en eller flera pumpar numera. Taxibilar går väldigt ofta på etanol och så vidare. Frågan är hur populärt det kommer att bli med etanoldrivna lastbilar för åkeriernas del. Kanske hinner miljödebatten före – vilket då innebär att fötterna slås undan för etanolen inom hela transportmarknaden?

Bekymmersamt

Om man tittar på den senaste tidens utveckling hos våra svenska lastbilstillverkare kan man se att dessa tydligen kan anpassa sina fordon för vilka drivmedel som helst. Rent teoretiskt är valmöjligheterna för transportbranschen många. Men hur i hela friden ska en åkeriägare kunna bestämma sig för ?framtidens? motoralternativ när inte ens världens alla regeringar och kloka gubbar och gummor kan yttra sig i frågan?
Det enda som kan rädda branschen från att investera i en gigantisk ?flopp? är att något modigt beslutsorgan slår näven i bordet, pekar ut riktingen och berättar vad vi alla ska satsa på. Finns det en sådan organisation kan ni väl vara hyggliga och slå mig en signal och berätta?
Utan en tydligt utstakad linje lär vi nog få riktigt stora bekymmer inom en inte allt för avlägsen framtid.

Island först?

Jag och några tidningskollegor besökte Island för en tid sedan. Där har man som målsättning att bli världens första land som blir av med sitt brukande av fossila bränslen. Med rätt ?verktyg? tror jag nog att den målsättningen kan infrias, islänningarna verkar fast beslutna i frågan. Men det får självklart inte ske på bekostnad av andra länders undergång då vi i den rika världen gör drivmedel av de fattiga människornas basföda.
Lös det den som kan?

Om artikeln

Publicerad: 2008-05-23 00:00
Kategori: Ledare
Taggar: