Jag är djupt oroad för rättssäkerheten

Tänk dig att du i 40 år har kört din lastbil, utan att ha fått så mycket som en parkeringsbot. Plötsligt får någon privatperson för sig att de ska ?sätta dit? dig och anmäler dig exempelvis för att du kört på fyllan. Självklart har du aldrig ens tänkt tanken att sätta dig bakom ratten, men anmälaren vidhåller att så varit fallet. Tänk dig dessutom att anmälaren i fråga är en 17-årig yngling som fått för sig att lastbilstrafiken till varje pris måste bort från vägarna och att man därför vill ?jävlas? med alla yrkesförare, bland annat genom att anmäla dem för fiktiva brott.

Den polisanmälan som ?17-åringen? lämnat in tas så småningom upp i tingsrätten och där blir du dömd för rattfylla. Du blir av med ditt körkort och därmed även din försörjningsmöjlighet.
Självklart överklagar du domen som efter några år tas upp i hovrätten.
Du är helt säker på att man där kommer att ogilla åtalet.

Chocken kommer när du står där med hovrättens dom i handen. Man har valt att tro på ynglingen och du blir dömd till två års villkorligt fängelsestraff, ditt körkort är hackat till konfetti och din chef vill aldrig mer se dig. Ingen annan chef heller för den delen.

Det här låter som en dålig deckare men är den största av sanningar för Kennert Mårtensson från Rinkaby. Han har i 40 år arbetat som polis och den händelse som nu resulterat i hans omedelbara avsked inträffade en luciamorgon år 2004. Då arbetade Kennert och hans trafikpoliskollega med att kontrollera nykterheten i trafiken på Österlen. De skulle stoppa en bil men föraren valde att istället ta till flykten.
Kennert och hans kollega tog självklart upp jakten och snart slutade ?rymlingarnas? färd i en vedstapel. Bilen, som dessutom var stulen, slog runt och de båda killarna som satt i den saknade bilbälte och därmed kan man ju bara tänka sig den kalabalik som under några sekunder infann sig i det voltande fordonet.
När bilen väl stannat rusade polismännen fram för att gripa killarna. Enligt Kennert ska den ene ynglingen då ha sagt: ?rör du mig så ska jag anmäla dig?. Och han höll i sanning sitt löfte. Strax efteråt, på polisstationen, lämnades en anmälan om misshandel in. Enligt den skulle Kennert ha slagit sin ficklampa i huvudet på en av killarna vilket resulterat i ett litet sår i huvudet på den ene ynglingen.

Ärendet har nu passerat ända upp i hovrätten, som väljer att tro på den då omyndige grabben. Att killarna kört en stulen bil och utsatt omgivningen för stor fara betyder alltså inget i det rättsliga efterspelet.
Att anmälaren fått en sårskada i huvudet kan tydligen inte bero på att han slagit runt med en bil utan att ha använt bilbältet.
Nu har Kennerts straff alltså blivit fastställt – två år villkorligt samt skadestånd till killarna.
Hans karriär inom polisväsendet är också slut eftersom polisens ansvarsnämnd röstade för ett omedelbart avsked.

Här har vi Sveriges rättssystem i en liten ask. Det här ska allmänheten alltså finna sig i, anser hovrätten.
Ska vi det?
Det här fallet stärker min djupa oro för vår gemensamma rättssäkerhet.

Om artikeln

Publicerad: 2008-03-28 00:00
Kategori: Ledare
Taggar: