Skogö borde kontakta RFSU

Vem har väl kunnat undgå att läsa om Nollvisionens misslyckande? Kvällstidningarna var i år ovanligt snabba med att summera förra årets svarta dödstal i trafiken samt kritisera det som har kommit att kallas ?Vägverkets Nollvision?. I spetsen för kritiken går som vanligt den allsmäktige Robert Collin på Aftonbladet. Hans uppfattning om trafiksäkerhet är lika vinglig som en smörklick på en het stekpanna.

Hade Robert haft en rak linje i sin uppfattning om vad säkerhetsbegreppet innebär så hade han förmodligen också tagits på allvar av dem som trots allt har erfarenhet av de parametrar som spelar roll för att stävja antalet allvarliga trafikolyckor. För Collin kan faktiskt vara riktigt sund i vissa frågor. Dock är han väldigt oberäknelig. Nu framstår han som en pajas. Självklart har han många som applåderar hans krönikor och uttalanden och vilka dessa är kan man med nästan hundra procents säkerhet peka ut på vägarna.

Fel från början

Att målsättningen med Nollvisionen inte uppfyllts beror på flera saker. En av anledningarna är att man, då Nollvisionen ?föddes?, inte tog hänsyn till den ökande trafikmängden. Men det är ju inte heller så lätt att förutspå eftersom trafikmängd och konjunktursvängningar oftast går hand i hand.
Den totala avsaknaden av trafikutbildning i våra grundskolor spelar antagligen också en avgörande roll ? och det förvånar mig att läget är sådant. Alla verkar ju vara överens om att vi har med ett attitydproblem att göra. Och attityder måste man bearbeta i ett mycket tidigt skede i en individs liv. Alltså redan i förskolan och naturligtvis även där hemma.

Sexualundervisning

I skolan talar man idag öppet och mycket om sexualitet. Varenda unge vet att det är farligt med oskyddat samlag, att man kan få ett flertal könssjukdomar, HIV och i värsta fall dö.
Den kampanjen kan man anse vara ganska framgångsrik. Här har man lyckats få med sig skolor, tidningar, radio och tv. Alla vill prata om sex och samlevnad. Men ingen vill prata om trafiksäkerhet, det är antagligen inte lika sexigt.
Dyker man ned i statistiken så blir ögonen riktigt stora och runda. Antalet människor som dör i trafikolyckor ligger konstant runt 500 varje år. För folk som stryker med på grund av en sexuellt överförbar sjukdom är det årliga dödstalet cirka 30 personer, allt enligt Socialstyrelsens statistik för åren 1998 ? 2005.
Det vore nog all idé för Ingemar Skogö och hans vägverkskollegor att göra ett studiebesök hos RFSU.

Om artikeln

Publicerad: 2008-02-22 00:00
Kategori: Ledare
Taggar: