Ferrarifärden som fick rätten att se rött

För cirka 2,5 år sedan befann jag mig i min bil på väg till en testkörning i Dalby. Efter att ha varit på väg i cirka tjugo minuter förvandlades denna härliga morgon plötsligt till värsta thrillern. Utan förvarning befann jag mig i ett kaos med trafikpoliser, en adrenalinstinn lokalkonstapel från Örkelljunga samt en kvaddad Ferrari. Polisman Ulf Janbo från Helsingborg hade prejat Ferrarin vars förare nyss hade satt skräck i hela sin omgivning.

Det var för 2,5 år sedan som en Ferrari uppmärksammades på E6 i hastigheter upp till 300 kilometer i timmen. När polisen försökte stoppa fortkörningen med en vägspärr vände föraren och körde i fel riktning på motorvägen. Efter en cirka tio mil lång jakt lyckades slutligen polisman Ulf Janbo preja Ferarrin så att den landade i ett avbärarräcke på E4 vid Örkelljunga. Och för det tilltaget skulle han nu åtalas.

Kallad som vittne

Vid platsen för ?slaget? passade jag på att ta några bilder till mina kollegor på Expressen. En timma senare lades bilderna ut på internet.
Här kunde min historia ha slutat ? men efter cirka 1,5 år blir jag uppringd av en advokat. Han intervjuade mig om mina iakttagelser och frågade vänligt om jag ville ställa upp som vittne vid den stundande rättegången och på så sätt styrka polisens redogörelse för händelsen. Och visst kunde jag tänka mig det.

Grov vårdslöshet

Den 29 augusti i år var det så dags för rättegång. Publiktrycket var så stort i rättssalen att man fick byta till en större lokal för att få in alla åhörare.
Förhandlingarna pågick hela dagen och den åtalade polismannen såg med all rätt bekymrad ut. Ferrariföraren hade begärt ett skadestånd på 1,2 miljoner. En miljon för bilen och 200 000 för ?psykiskt lidande? och jag kunde verkligen förstå oron i polismannens blick.
Efter att förhandlingarna avslutats tog det endast cirka 15 minuter innan domen avkunnades. Polisman Ulf Janbo friades och den före detta Ferrariföraren fälldes för grov vårdslöshet i trafik.

Det fungerar!

Domen sänder tydliga signaler att man inte accepterar den här typen av omdömeslös framfart på våra vägar. Att man valde att fria Ulf Janbo känns oerhört tillfredsställande och bevisar att svenskt rättssystem fungerar.
Vansinnesföraren har nu en skrotad Ferarri, ett knäckt självförtroende och en rejäl skuld till banken att beta av. Men innan dess kan ha se fram emot fyra månaders gratis logi på en av landets kriminalvårdsanstalter. Alltid något?

Förtjänsttecken

I Amerika är det vardagsmat att polisen prejar fordon men tyvärr har svensk polis inte särskilt stora befogenheter att ta i med hårdhandskarna. Att den svenska polisen prejar fartsyndare, som i det här fallet då föraren visar total avsaknad av omdöme och respekt för andra människors liv, är ingen vanlig syn – och utgången i målet var därför inte alldeles självklar.
– Jag hade hoppats men inte vågat tro på den här utgången, sa Ulf Janbo till Helsingborgs Dagblad efter att domen hade meddelats.
Personligen tycker jag att Janbo borde ha minst ett förtjänsttecken för sitt handlingskraftiga tilltag!

Om artikeln

Publicerad: 2007-09-11 00:00
Kategori: Ledare
Taggar: