Härdsmälta på Forsmark

Det är tydligen inte enbart i trafiken som fylleristerna gör sig påminda. I slutet av januari släpps nyheten om att man på kärnkraftverket Forsmark har avslöjat att tre (av 25) i personalen varit alkoholpåverkade under arbetstid. Inte ens på den här typen av arbetsplats är man tydligen förmögen att utföra den enklaste konsekvensanalys.

Forsmarkspersonalens alkoholvanor speglar uppenbarligen av sig i ytterligare några andra av våra svenska kärnkraftverk. Detta betyder rent statistiskt att cirka tolv procent av de anställda går omkring och är på lyset. Snacka om härdsmälta!
Forsmark valde att omgående skicka hem de alkoholpåverkade kollegorna. Man undrar med all rätt hur de tog sig hem. Med egen bil, eller?

Rattfyllerister får ersättning

Osökt kommer jag in på ämnet rattfylla. Det är nämligen med en minst lika stor portion förvåning jag konstaterar att tusentals rattfyllerister varje år kvitterar ut stora summor i ersättning för skador i samband med trafikolyckor. Personerna ifråga har alltså kört bil i onyktert tillstånd, krockat och därefter lyckats med konststycket att få ut ersättning av de annars så nitiska försäkringsbolagen.
I tidningen läser jag att anledningen till missförhållandet är en sekretesslag som hindrar polisen från att meddela försäkringsbolagen om att försäkringstagaren har kört på fyllan.
Det är alltså upp till rattfylleristen att ange sig själv genom att berätta för sitt försäkringsbolag att han eller hon hade alkohol i blodet när olyckan skedde. ?Nästan ingen gör det?, konstaterar försäkringsbolaget If i ett pressmeddelande.
Någon som tycker att det är märkligt?
I månadens poliskrönika kan ni läsa mer om rattfyllor. Konstapel Ekhult filosoferar över vem man ska tro på vad gäller det uppskattade antalet fyllbultar bakom ratten. Polisen vs Experten.

Fula knep av polisen

Polisen är dessutom ?het? även i andra sammanhang. När man lyssnar på många av er som jobbar bakom ratten lär det finnas ett antal konstaplar som verkligen har låtit yrket stiga dem över huvudet. Med hot och andra fula knep försöker man att sätta dit många förare för bagatellartade förseelser som har ringa eller ingen betydelse för trafiksäkerheten.
Om uppgifterna stämmer ? vilket jag tror är högst sannolikt ? är polisens interna problem större än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Och om någon polisman/-kvinna ertappas med att göra tydliga övertramp i sin yrkesutövning, kommer konsekvenserna förhoppningsvis bli ganska svåra att hantera inom myndigheten. Debatten om att polisen har för lite resurser lär ju dessutom bli punkterad ganska omgående. Syssla med väsentligheter istället!
Naturligtvis har katten släpat in skit också i polisens korridorer. Bara en dåre skulle vara av avvikande uppfattning.

Om artikeln

Publicerad: 2007-02-23 00:00
Kategori: Ledare
Taggar: