SVEN-ERIK ALHEM

Alhem: ”Så där lagom är väl ändå bäst?”

I Sverige används det lilla ordet ”lagom” för det mesta nog lagom ofta när något varken är bra eller dåligt eller vid bedömning av till exempel vädret.

I Sverige tycker många att det är för kallt vintertid. Åtminstone för den som är frusen av sig. När det är sommar – inte minst den som var år 2018 eller den som är i skrivande stund 2023- anser väldigt många att det är extremt varmt och torrt.

”Vi kan väl få en alldeles lagom varm sommar med sol och bad”, uttryckte sig en förbipasserande pustande väderamatör som säkert gärna skulle vilja vara väderpresentatör hos SVT eller TV4 om bara kompetensen funnits. Överskottsvärmen borde vi kunna spara till kyliga november- eller decemberdagar, fortsatte väderamatören som hann med att söka förstärka sin lagom-attityd till att det borde finnas ett tekniskt sätt för oss att utjämna värmen/kylan i Sverige så att allt kändes precis lagom varmt oberoende av månad.

Hade det funnits fler än jag som lyssnade skulle protesterna säkert haglat mot honom. Från skidentusiaster som sedan länge saknar tillräckligt med snö på vintern. Men nu fick vädernissen mumla fram sina teser alldeles obesvärad av någon opposition.

När lagom-människor får tala mästrande fritt ur hjärtat stärks de sannolikt i sin övertygelse om att alla andra tycker likadant. Precis som – utan någon annan likhet – envåldshärskaren som låter hantlangare röja undan opponenter med annan uppfattning om vad som är ett anfallskrig och en militär specialoperation än envåldshärskaren själv.

Det kan kännas skönt att ha en lagom stor – i förväg utvald – skara ”opponenter” som ställer förberedda frågor till Makthavaren med stort M.

I Sverige har vi behov av fler omdömesgilla ”lagom-inriktade” människor. Inte minst som motorfordonsförare i trafiken. Alla med nollvisionen för ögonen vad gäller antalet dödade och skadade i trafiken.
Så lagom är väl ändå bäst?

Åtminstone så där lagom bra.

Sven-Erik Alhem

Om artikeln

Publicerad: 2023-08-25 09:00
Kategori: Krönika
Taggar: Attityder Lagom Nollvisionen