Inte alltid så långt mellan himmel och helvete

I alla tider har människor (läs män) som ofta haft det väl förspänt både ekonomiskt och statusmässigt varit beredda att ta stora risker för att komma i kontakt med unga attraktiva kvinnor. För kortare eller längre perioder. Sexualiteten är en stark drivkraft.
Att köpa sexuella tjänster är som bekant straffbart i Sverige sedan länge. Även om det inte är särskilt många köpare som lagförs måste det kännas förnedrande att ens hamna som misstänkt i en sådan förundersökning.

En polis som tafsade på en kvinna som han i sin tjänst kommit i kontakt med och funnit attraktiv, har nyligen dyrt fått veta konsekvenserna av handlandet. Kontakten mellan kvinnan och polisen hade skett i samband med att kvinnan ansökt om kontaktförbud gentemot sin tidigare pojkvän.

Det är inte förbjudet och straffbart att bli förälskad i någon man träffat när man jobbar. Det vet många av egen erfarenhet som mött sin hustru eller sambo på den egna arbetsplatsen eller i samband med yrkesutövningen. Men det gäller att hejda sig i förälskelsens stund och kolla in om känslorna synes ha någon motsvarighet hos den man uppvaktar eller vänder sig till. De flesta män har omdöme nog att inse vilka begränsningar som gäller. Så icke den polisman som målet gäller.

Oönskad närkontakt
Han gjorde sexuella anspelningar i sms och under telefonsamtal till kvinnan. Till exempel frågade han vid en telefonkontakt om hon hade morgonrocken på sig. Han tyckte också att kvinnan inte behövde klä på sig innan polisen kom över. Vid ett tillfälle när han kom för att gå igenom vissa handlingar i kontaktförbudsärendet tryckte han upp kvinnan mot diskbänken i bostaden och tog på hennes bak och bröst. Ja, ni läste rätt: polisen tog för sig under besöket.

Uppenbarligen fanns ingen ömsesidig attraktion mellan parterna. Kvinnan anmälde nämligen polisen. Han fick det hett om öronen och åtalades – mot sitt nekande – för sexuellt ofredande för att han tafsat på kvinnan.
Polisen må ha varit aldrig så förälskad. Men självfallet gick har för långt i sina sexuella handlingar som inte alls välkomnades av kvinnan. Hon måste ha känt sig åtskilligt förnärmad och konfunderad när hon – efter att ha vänt sig till polisen för att få igenom ett kontaktförbud(!) mot en tidigare pojkvän – plötsligt hamnar i oönskad närkontakt med polisen själv!

Bromsa i tid
Sundsvalls tingsrätt tvekade inte utan dömde polisen för sexuellt ofredande till 80 dagsböter och ålade honom därutöver att betala skadestånd till kvinnan med 10 000 kronor. Hade den dömde inte förlorat jobbet som polis vid en fällande dom, skulle påföljden blivit tuffare. Vinner domen laga kraft blir det en dyrköpt läxa för mannen. Det är inte bara att låta känslorna ta över omdömet och ta för sig när en vacker kvinna finns i närheten.

Det handlar ytterst om integritet för den som uppvaktas. Rätten att fritt välja sitt umgänge och under vilka former umgänget ska bedrivas. En enbart försiktig flirt med en omdömesgill förmåga att omgående dra i handbromsen om flirten inte går hem är i hög grad något att tänka på i en situation där tycke plötsligt uppstår.
I annat fall kan både jobbet och anseendet ryka all världens väg.

Skulle flirten lyckas och känslorna för kontrahenterna vara ömsesidiga kan vi bara säga: Grattis! Hoppas ni får ett långt och lyckligt liv tillsammans!
Det är inte alltid så långt mellan himmel och helvete…

Sven-Erik Alhem

Om artikeln

Publicerad: 2014-11-21 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: Kontaktförbud Rättsfall Sexuellt ofredande