Många lever i misär – men vem bryr sig?

Nu kan vi nog bestämma att våren har kommit. Men den satt långt inne i år. I skrivande stund skiner dock solen och kvicksilvret har letat sig upp till modiga fem plusgrader. Det gör förstås att man ser lite positivare på tillvaron. Nu monterar vi av vinterdäcken och tar fram vårkläderna ur malpåsen. Nu vill vi bara att även regering och politiker kommer ur samma påse?

På ”branschfronten” har det hänt en del. Men knappast för mycket. Jag tänker på trafikutskottets arbete. Det som kom fram ur deras arbete, kände vi alla nog redan till. Att polis och åklagare inte utför sitt arbete så som man skulle önska – och som man så klart har rätt att begära av rättsvårdande myndigheter.
Enligt mig, saknas konkreta åtgärdsförslag för att få vår bransch att kunna konkurrera på lika villkor. De tycks inte förstå hur tufft många åkerier har det idag. De åkeriföretag som fortfarande existerar, vill säga. De kämpar ofta i fruktansvärd motvind.
Det känns så oerhört jobbigt när man konstaterar hur våra myndigheter behandlar oss. Jag tänker till exempel ofta på en åtgärd som vi i ett mycket tidigt stadium föreslog att man kunde ta till för att bromsa upp ”tsunamin” med olagligt cabotage. Att om man som värdland anser att den inhemska näringen är utsatt för ett för hårt konkurrenstryck, och att en bransch håller på att kollapsa, har möjligheten att stänga sina gränser två gånger under en sexmånadersperiod. Varför utnyttjar inte Sveriges regering den möjligheten?
Antagligen beror det på att man helst saknar intresse för ämnet – och/eller att man helt enkelt inte förstår vidden av problematiken.

Beklämmande

Uppdrag granskning visade ett reportage om hur fruktansvärt dåliga förhållande våra kollegor från de gamla öststaterna lever under. Vi som jobbar i branschen fick äntligen ett kvitto på att det vi påstår också är sant. Att modern slavhandel i allra högsta grad förekommer i Sverige år 2013. Men – även detta har våra myndigheter valt att blunda för. Inga debatter, inga konkreta åtgärder, inte ett ljud har hörts i efterhand. Det här är alltså helt okej och något som vi alla bara har att acceptera.
Något som är minst lika beklämmande är att även massmedia tycks strunta i problemen och dessa vidriga missförhållanden, när de väljer att inte ta upp detta i sina dagliga sändningar och tidningar. Att det finns människor som lever under slavliknande förhållanden är tydligen helt ointressant.
Är det månne så att media är ”köpta” av regeringen och av kapitalet? Jag har ställt frågan till våra tre stora kvällstidningar men inte fått svar från någon av dem. Så klart!

Val 2014

Jag hoppas däremot att Uppdrag granskning inte släpper ämnet och att de i kommande reportage tar ett hårdare grepp på transportköparna. Alltså på dem som utnyttjar dessa olyckliga människor – och som förstör livet både för dem och för alla som kämpar för sina företags överlevnad. Vi lever ju faktiskt på 2000-talet – inte på 1800-talet.
Avslutningsvis vill jag påminna er om att det ju faktiskt är val nästa år. Vi har då den stora möjligheten att byta ut regeringen. Frågan är bara vem vi ska rösta på? Oavsett partifärg tycks ju alla idag kända partier sitta och hålla armkrok med varandra i den här frågan?
Kör nu försiktigt och tänk på att det alltid finns någon som väntar på dig!

Om artikeln

Publicerad: 2013-04-26 06:00
Kategori: Krönika
Taggar: 2013 Cabotage Vinterdäck