Stoppa bränslebanditerna nu!

Dagligen läser vi om bensin- eller dieselsmitare. Hänsynslösa bilister som låter bränslet flöda från de öppna pumparna på bensinstationerna och sedan snabbt kör iväg utan att betala och därmed låter andra stå för notan. Den ena smitaren efter den andra.

En lastbil tankades nyligen för omkring 5000 kronor och föraren drog utan att betala. Hittills har våra aggressioner huvudsakligen riktats mot smitarna. De är visst värda vår avsky. För det är ju alldeles klart: kostnaderna för deras bilåkande slås ut på oss andra hederliga bränsleberoende vägfarande. Det är vi som får betala mer för bränslet för att bensinbolagen ekonomiskt ska stå pall för tankningstjuvarnas härjningar.
Men: Nu tycker jag att det är dags att fokusera också på bensinbolagen själva. Det har ett högst betydande ansvar. Mycket enkelt kan varje bensinstation helt omöjliggöra för varje smitare framöver genom att vägra förskottsleverans. Med andra ord: Betala först och tanka sedan! Så har ju också många bensinstationer det anordnat idag. Men långt ifrån alla.

Stoppa tjuvarna!

För de hederliga konsumenterna blir detta inte till någon olägenhet. Med Statoil-, Preem- eller Shellkort går tankningen smidigt och fint. Ingen som helst fördröjning i förfarandet. Bonus tillgodoräknad och du behöver inte ens gå in på bensinstationen om det inte skulle vara för att lätta på trycket eller för att tanka någon form av ätbar vara. Och du kan då i lugn och ro flytta bilen så att den inte hindrar bakomvarande från att tanka.
Varför skulle då bensinbolagen har kvar ett system där tjuvar tillåts tanka utan kort eller förhandsbetalning? Det är ju oss hederliga tankare det drabbar, när de smiter från sina dyra notor! Nu är det vi som kräver att bensinbolagen genast inför ett system, där all smitning omöjliggörs! Bums i kanalen. Vi vill inte läsa om eller höra talas om att vi dras vid näsan av bensintjuvarna! Har ni uppfattat nu, alla beslutsfattare hos bensinbolagen? Då är det bara att fixa till det. Omgående. Vi konsumenter vill nämligen inte drabbas mer.

Vill ha fler tårar

Det slår aldrig fel. Halka, snö, modd och vintermörker. Hastigheterna påverkas bara marginellt och ibland inte alls. Många förare kör hänsynslöst som fan själv och förlitar sig på sina dubbdäck och på vägsaltningen. Hastighetsanpassningen borde vara en självklarhet men är det inte. Inte minst när allt kombineras med tuff körning, där framförvarande mer långsamma fordon på ett maktdominant sätt ”nosas i häcken”, blir det riktigt farligt. De få gånger jag ser en aktiv trafikpolisinsats gripa in och få stopp på en nosande marodör, känner jag stolthet och rörs till tårar. Så bra, så viktigt! Heja polisen!
Det är emellertid inte så ofta tårarna får komma fram. Trots att jag är så mycket ute på vägarna. Fick jag glädjas oftare över aktiva polisingripanden i trafiken, skulle jag känna mig riktigt upprymd. Och trafikpoliserna behövs! Jag lovar dig, rikspolischef Beng Svenson, att varje krona du satsar på en bättre polisiär trafikövervakning kommer att rädda liv.

Kan förbättras

Trafikpoliserna behövs i stort antal längs våra vägar. De kan aldrig ersättas med kylslagna fartkameror, som ju tyvärr bara mäter hastigheten precis framför kameran och inte tillåts göra det under vägsträckorna mellan kamerorna och som inte ser andra försyndelser på vägarna. Också internationellt har ju Sverige fått kritik för bristande trafikövervakning. Situationen kan alltså förbättras. Då ökar polisens anseende. Det är alltså inte så, som en del länspolismästare fört fram till mig genom åren, att människor i allmänhet skulle vara negativt inställda till trafikpoliser. Alls inte. Det är bara de egoistiska och hänsynslösa hastighetsförbrytarna som ensidigt och inskränkt ser något negativt i polisingripanden som sker mot just dem. Och det bryr vi andra oss inte om, Bengt Svenson. Varken du eller jag.

Sven-Erik Alhem
www.svenerikalhem.se

Om artikeln

Publicerad: 2010-12-17 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: