Snart ska du välja sida

Politik och juridik bestämmer i hög grad över våra liv. I alla fall om vi är laglydiga och håller oss inom de ramar lagstiftaren bestämt åt oss. Så fungerar en demokrati. Och det blir vi påminda om nu, när riksdagsvalet närmar sig med stormsteg.

För dig som driver ett åkeriföretag eller för dig som är yrkeschaufför är det högintressant om kilometerskatten ska återinföras, som tydligen de rödgröna vill. Hörde socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros uttala sig i media för en tid sedan om kilometerskatten. När han ställdes inför de protester pappersindustrin fört fram, kom han med ett egendomligt uttalande om att det skulle lösa sig med någon form av undantag. Sådant var socialdemokraterna vana vid att hantera.

Rödgrönt – ett vågspel

För mig personligen känns den rödgröna alliansen som ett vågspel med uppfattningar inom partierna som i många avseenden spretar. Förmögenhetsskatten ska återinföras i någon form, trots att Miljöpartiet tidigare varit motståndare till den skatten. Den som spar till exempel för sin ålderdom ska beskattas på nytt för det man lyckats skrapa ihop och inte bara få skatta för själva inkomsterna. Det skapar oro om vad som ska gälla, när ett högskatteland som Sverige på nytt riskerar en utveckling mot ett än högre skatteuttag. Kapitalflykt följer.

Hett om öronen

Miljöpartiet har vind i seglen och språkrören ser oförskämt segervissa ut i förtid. Sådant kan straffa sig. Jag tror att inte minst åkerinäringen får det hett om öronen om Miljöpartiet får ett för starkt inflytande i en ny rödgrön regering. Men även andra företagare som är energiberoende riskerar att drabbas hårt.

Kortare arbetstid och sänkt pensionsålder? Är det rimligt om vi ska kunna betala ut anständiga pensioner till alla dem som i framtiden ska ägna allt fler år åt fritidsaktiviteter?

Vanskligt

Jag tycker alltmer att oppositionspolitiken med alla dess fagra löften om högre ersättningar och mer ledighet utan någon motprestation känns vansklig.

När vi röstar väljer många efter vilket intryck partiledaren eller språkrören gör i TV. Och då är det lätt att förstå att behagliga Maria Wetterstrand kan verka lockande. Men det gäller att inte rakt av låta sig förföras. Du måste se hela den tänkta och möjliga laguppställningen om de rödgröna hamnar i regeringsställning. Och arbetar du inom åkeribranschen tror jag inte att du tvekar. Det skulle kännas alltför osäkert med ett sådant regeringsalternativ.

Så, till sist?

Och så var det det där med lagen och alla normerna. Hur fort kör dina tunga lastbilar på vägarna? Har du ständig koll på det? Och tar ett aktivt ansvar för hastigheten? Och därmed för trafiksäkerheten, bränsleförbrukningen och miljön? För du är väl mån om miljön och om oss alla, även om du inte kommer att rösta på Miljöpartiet? För du följer naturligtvis lagar och förordningar. Alltid.

Sven-Erik Alhem
www.svenerikalhem.se

Om artikeln

Publicerad: 2010-06-18 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: