De måste lyssna på oss

Så var det dags igen att berätta lite om vad vi i TIA har gjort den senaste tiden samt säga några ord om vad som är på gång.

Vi har nu återigen varit i kontakt med Vägverket i frågan om var någonstans det är lagligt att ta ut sin helgvila. Kan vi ta ut den i lastbilshytten eller måste vi hitta något annat ställe? Svaret är, att endast den reducerade helgvilan får tas i lastbilen, den ordinarie ska tas i hemmet, på hotell eller annat ställe utanför lastbilen.

Vi har även sänt ett mail till näringsdepartementet där vi ber om ett skriftligt svar på denna fråga. Samtidigt har vi förvarnat dem om att det snart kommer fler frågor som gäller svårtolkade lagar. Och som ni vet finns det ett flertal som rör oss i vår bransch.

Vinterdäck

Vi frågade även Vägverket om vad som gäller i vinterdäcksfrågan. Som ni förhoppningsvis vet, är det ju lag på 5 millimeters mönsterdjup på däcken vintertid. Men vi ställde frågan om det är okej att ha regummerade så kallade rulldäck på drivaxeln om däcken i fråga har godkänt mönsterdjup. Det var okej, svarade man.
Att ställa högre krav är enligt uppgift inte politiskt möjligt, enligt uppgifter vi fått från initierade källor.
Inte undra på att vi upplever så stora problem med avåkningar och olyckor, när fordon med undermåliga däck tillåts fara omkring på våra vintervägar.
Det är dags att vi kräver en bättre lagstiftning om vinterdäck. Den som gäller nu är uppenbart tandlös och livsfarlig.
Det är dags att man tar vår säkerhet på allvar, inte bara i teorin.

Kör- och vilotider

Vi på TIA vill utforma ett eget förslag på bestämmelser om kör- och vilotider. Vi hör ofta chaufförer som anser att den som gäller idag orsakar stress och framkallar en bild av oss chaufförer som lagbrytare. I grunden är ju vårt enda syfte att sköta våra jobb. Och självklart inom lagens råmärken.
Vi anser att man måste lyssna på oss chaufförer och även tillåta oss att vara med i utformningen av lagstiftningen. Det är ju oss lagarna gäller, det är ju självfallet så att ingen ”pappersnisse” i Bryssel, som kanske aldrig ens suttit i en lastbil, kan sätta sig in i – och förstå – vår verklighet, eller hur?
Vi är beredda att lägga ner en hel del jobb på detta. Ett arbete som vi hoppas ska leda till förbättringar. Försöker man inte, kan man aldrig ändra på något.

Turnédags

Nu ska vi på TIA sätta oss ner med gänget på Proffs för att planera en eller flera turnéer som ska rulla runt i landet i sommar.
Vi ska lägga upp ett schema för var och när vi ska besöka olika vägrestauranger. Men vi ska också sikta in oss på att besöka skolor och utbildningsinstitut med inriktning mot transport.
Vi kommer att lägga ut turnéschemat på våra respektive hemsidor. Och när ni ser oss – stanna till och växla några ord. Vi ska försöka att alltid ha kaffekokaren igång!
Fram tills dess vill jag att ni kör försiktigt. Tänk på att det finns alltid någon som väntar på dig!

Nisse

Om artikeln

Publicerad: 2010-04-23 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: