Öppet brev till infrastrukturminister Åsa Torstensson

Hej Åsa!
Regeringen säger att det går bra för Sverige. Ni säger att det finns gott om pengar och att det till och med finns pengar över i budgeten.
Då har jag en bra idé: raka åt dig en stor del av kakan och satsa på något som alla i Sverige får glädje av, oavsett om de röstar åt höger eller vänster, bor i storstan eller på landet eller om de är unga eller gamla: vägarna. De måste bli bättre. Med bättre menar jag säkrare.

?Nu krävs åtgärder?

Du behöver inte göra så mycket för att fixa det. Gå ner i arkivet, eller skicka en medarbetare, och gräv fram riksdagsbeslutet om Nollvisionen. Blås av dammet, kopiera och skicka ut den till de verk, myndigheter och kommuner som ska se till att den genomförs. Fäst en rejäl peng på varje lunta ? utan pengar kan de inte göra så mycket mer än att som idag fylla igen några av de stora hål och krokodilsprickor som bildats här och var. Det fina med Nollvisionen är att den inte är en önskedröm utan en konkret plan som innebär att vägar, gator och fordon ska anpassas till människor. I planen ingår exempelvis rätt mitt- och sidoräcken, rätt miljö kring vägarna och rätt utrustning i bilarna. Alla ansvariga vet redan vad de ska göra, du behöver bara ge dem pengar och en allvarligt menad uppmaning om att nu krävs åtgärder. Du behöver inte fundera ut något nytt, planera eller dra igång en utredning ? det är redan gjort. Gör det och jag lovar att alla blir nöjda med resultatet!

Valseger 2010?

När du ändå röjer upp i vägtransporterna så vore det bra om du kan se till så att staten kommer ikapp näringslivet beträffande kraven på tunga transporter. Idag ställer näringslivet allt högre krav på kvalitet hos transporterna de köper. Många använder QIII:s upphandlingsverktyg. Många undrar också varför inte staten har direktiv om samma kvalitet vid de statligt upphandlade transporterna. Det undrar jag också.
Du behöver inte göra så mycket för att fixa det heller: ladda hem QIII:s upphandlingsverktyg, eller låt ovannämnda medarbetare göra det, skicka ut till myndigheter och verk och säg att de ska använda det. Lyckas du med detta också kan jag nästan lova en valseger 2010. Vägarna och det som sker där berör oss alla och vi längtar efter förbättring.

Vänliga hälsningar
Lasse Holm
Verksamhetschef QIII
?som för övrigt är stolt som en tupp för att QIII har nominerats till Nordiska rådets Miljöpris 2008

Om artikeln

Publicerad: 2008-08-15 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: