Gräsrötterna tar över

Det sägs att gamla goda värden som kollektivism och idealism är döda. Unga vill inte engagera sig, sägs det. Icke-unga orkar inte engagera sig, sägs det också.
Framför allt är det människor över 50 år från ett politiskt parti, förening eller fackförbund som upprört eller uppgivet brukar hävda detta.

Ni har säkert hört det på tv många gånger, reportern som konstaterar att medlemmar har tappats eller att endast glesa skaror synts vid möten, manifestationer eller flygbladsutdelningar. Förklaringen från föreningsmänniskan över 50 är att folk bara bryr sig om sig själva nu för tiden. Helt fel, anser jag. Folk bryr sig om en massa annat än sig själva. Däremot bryr sig allt färre om partierna, föreningarna och de gamla strukturerna.
Många tycker fortfarande att dessa behövs och kanske även att de behövs så mycket att man betalar medlemsavgift till dem. Att delta i aktiviteter som de ordnar är något helt annat. Det brukar vara fråga om ytterst välregisserade föreställningar där kanslierna har bestämt hur allt ska vara och medlemmarna egentligen bara är statister. Det har de flesta av oss varken tid eller lust till längre.

Man ur huse

Däremot har vi både tid och lust att engagera oss när vi själva får bestämma vad vi ska göra och hur vi ska göra det. Jag tänker exempelvis på lastbilsförarnas tysta minut för Engla. På manifestationerna mot gatuvåld som startades av Anton Abele. På demonstrationerna, protestlistorna och amatörlobbyverksamheten för att papperslösa ska få vård. På de folkliga protesterna mot hedersvåld. Listan kan göras lång på frågor där folk har gått man ur huse för att kämpa för något eller visa sin åsikt. Gemensamt är att frågorna är väckta underifrån, från den så kallade gräsrotsnivån. Alla etablerade organisationer som från början var gräsrötter, ses nu som en överhet.

Falskhet genomskådas

Idealism lever och frodas men i andra former än förr. Det måste politiska partier, föreningar och fackförbund ta till sig om de ska behålla sin status och fortsätta vara de starka röster i samhället som enligt mig fortfarande behövs. Då krävs att de gör äkta satsningar på att komma tillbaka till gräsrotsnivån, falska anslag genomskådas direkt av dagens vakna och välinformerade personer.
Lycka till!

Lasse Holm
Verksamhetschef QIII
?som för övrigt hyllar lakritspuckens comeback till GB, men vart har glassen Spöket tagit vägen?

Om artikeln

Publicerad: 2008-06-20 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: